Učenici Glazbene škole u Varaždinu oduševili na koncertu u suradnji sa veleposlanstvom Kraljevine Španjolske

MGA | 16.12.2022. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju suradnje sa Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u RH i Koncertnim uredom Varaždin, učenici Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 15. prosinca održali su koncert pod nazivom Božićni koncert: Glazba napuljske škole u doba španjolskih vladara.

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je uspješna suradnja Veleposlanstva s varaždinskom Glazbenom školom, koja je prošle godine rezultirala izdavanjem božićnog glazbenog CD-a “A La media Noche”. CD je nastao kao plod božićnih koncerata koje je posljednjih godina u Zagrebu organiziralo Veleposlanstvo i Glazbena škola u Varaždinu, a koji su u javnosti bili veoma dobro primljeni stoga je ove godine koncert preseljen u Varaždin kako bi i varaždinska publika imala prilike uživati u koncertu.

Pod dirigentskom palicom profesorice Dade Ruža na koncertu su se predstavili članovi mješovitog zbora Glazbene škole u Varaždinu, Gudačkog orkestra, Vokalnog komornog ansambla, Brass kvarteta i solisti, Barbara Pokorny, Eva Osonjački, Gabrijel Barjaktarević i Sebastijan Nedeljko. U bogatoj povijesti Napulja dvije su se okolnosti poklopile u istom razdoblju i potaknule oblikovanje programa koncerta. Povezanost Napulja sa španjolskim kraljevskim dinastijama trajala je od 15. do 19. stoljeća, a tijekom toga razdoblja Napulj je postao jednim od najznačajnijih žarišta glazbene umjetnosti i glazbenog obrazovanja tadašnje Europe, a duh Napulja ovim zimskim danima pred punom dvoranom Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu dočarali su talentirani učenici Glazbene škole u Varaždinu.

Galerija slika