Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin uspješni na natjecanju GreenTech Entrepreneurship Challenge Foto: ESŠ

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin uspješni na natjecanju GreenTech Entrepreneurship Challenge

Varaždinske vijesti | 30.11.2022. u 19:35h | Objavljeno u Društvo

Nakon pet tjedana edukacija o osnovama procesa osmišljanja poduzetničkog pothvata i razvoja inovacija te razumijevanju i ulozi zelenih tehnologija u vlastitoj struci i školovanju na Infobipovom kampusu 25.11.2022. održala se velika završnica projekta - GreenTech Entrepreneurship Challenge Demo dan.

Tri tima iz Elektrostrojarske škole Varaždin pokazala su svoja rješenja na međuškolskom natjecanju. Učenici su imali priliku suočiti se s ostalim odabranim timovima iz drugih škola za novčane nagrade u vrijednosti od 2.500 eura koje su osigurale Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon te Infobip.

ESS_Lean_30112022_1.jpg

Infobipova direktorica globalnih internih komunikacija i ESG-a, Martina Rizman Matić, učenicima je poželjela dobrodošlicu, a Tihana Tea Mušica mlade je inovatore provela kroz kampus. Učenike su oduševili moderni "open space" uredi, vreće za sjedenje, ogromna terasa i kantina, ali i njihov zeleni pristup i društveno odgovorno poslovanje.

Najuspješnije timove odabrala je stručna komisija u sastavu: Predrag Samardžija (Zagrebačke otpadne vode - upravljanje i pogon), Tihana Tea Mušica (Infobip), Erica Svetec (Zelena Energetska Zadruga), Goran Ladišić (Projekt 02) i Mario Špadina (Sea Cras).

- Naši učenici su uz ostale natjecatelje iz drugih škola razvili brojna rješenja, od solarne maskice za mobitel, sustava za grijanje zgrada iskorištavanjem otpadnih voda, Carpling autića za pošumljavanje te aplikacije koja pomoću kružne ekonomije reciklira namještaj te istovremeno obećava sadnju jednog stabla za svaku narudžbu - ističe ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

ESS_Lean_30112022_2.jpg

Učenici nisu stali samo na prezentacijama, već su otišli korak dalje i napravili prototipe. Tako je žiri mogao provjeriti puni li solarna maskica uistinu mobitel, kako izgleda autić za pošumljavanje te na koji način funkcionira inovativni sustav za grijanje zgrada iz otpadnih voda.

Nagrade su naposljetku odnijela 3 tima: Fu(rni)ture iz Elektrostrojarske škole Varaždin, te Green Pipe i GreenHeat iz Tehničke škole Čakovec.

ESS_Lean_30112022_3.jpg

Nakon dodjele nagrada, stručni žiri kratko je prokomentirao projekte. Svakom timu nagradu je dodjelio pripadnik tvrtke koja primjenjivost projekta vidi u svom poslovanju. Tako je Predrag Samardžija učenike pozvao u pogon Zagrebačkih Otpadnih Voda - upravljanje i pogon, kako bi na primjeru vidjeli sustav sličan onome kojega su sami osmislili te istražili mogućnost karijere. Ostali članovi žirija podržali su njegovu inicijativu i sami pozvali ove mlade inovatore da provedu dan u njihovim poduzećima.

Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatska zatvorio je GreenTech Entrepreneurship Challenge zahvalivši svim sudionicima. Također je najavio kako će se ovaj projekt provoditi i 2023. godine u još većem opsegu i pozvao mlađe generacije učenika tehničkih škola da budu pokretači pozitivnih promjena koje žele vidjeti.

Video sa natjecanja možete pogledati ovdje. Prezentacije svih timova možete pronaći na youtube profilu Lean Startup Hrvatska.