Učenici Elektrostrojarske škole prvi tjedan svi u školi, nakon toga - dio u školi, dio online Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Učenici Elektrostrojarske škole prvi tjedan svi u školi, nakon toga - dio u školi, dio online

IHR/Varaždinske vijesti | 2.9.2020. u 15:45h | Objavljeno u Društvo

- U Elektrostrojarskoj školi Varaždin prvi tjedan nastave svi učenici bit će u školi, a od drugog tjedna nastave primijenit će se takozvani hibridni model, odnosno kombinacija nastave u školi i online nastave od kuće - izvijestio je učenike i roditelje ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.

Podsjećamo, iz Varaždinske županije još su prošli tjedan izvijestili kako od ukupno 43 škole kojima je osnivač Varaždinska županija, osam osnovnih i pet srednjih od 7. rujna prelazi u dvije smjene, a dvije osnovne škole primjenjuju hibridni model nastave. Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos i prije sastanka s osnivačem i objavljivanja uputa od strane nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja I HZJZ-a najavio kako imaju spremne različite modele nastave, među kojima je i takozvani hibridni model te je najavio da će sve oko organizacije na toj školi objaviti 1. rujna, što je i učinio.

Među najvećim školama u Hrvatskoj

- Uz sve upute i modele te preporuke nadležnog Ministarstva i HZJZ-a morali smo uzeti u obzir i to da je Elektrostrojarska škola sa svojih 1045 učenika i 125 nastavnika jedna od najvećih škola u Hrvatskoj. Imamo trenutno 45 razrednih odjela, razredi se dijele na grupe, mnogo je izborne i fakultativne nastave, a nastavu tjelesne i zdravstvene kulture održavamo u tri dvorane (dvorani Graberje, u dvorani Druge gimnazije te u dvorani Gospodarske škole). Uz to, više od 60 % učenika su putnici - navodi ravnatelj Kos.

Nastava će se u toj školi organizirati u jednoj smjeni i to na sljedeći način: u prvom tjednu nastave (od 7. do 12. rujna) svi učenici dolaze prema rasporedu u školu. Učenici će prvi dan nastave, 7. rujna od svojih razrednika dobiti sve informacije u vezi s kućnim redom, rasporedom sati, organizacijom nastave te informacije o načinima pridržavanja epidemioloških mjera. Taj dan osim satova razrednika nastava se neće održavati.

- Od utorka, 8. rujna do ponedjeljka 14. rujna, uključujući i taj dan, svi učenici dolazit će u školu i imati nastavu prema rasporedu sati. Od utorka, 15. rujna pa do kraja prvog polugodišta učenici će imati hibridni model nastave tj. kombinaciju nastave u školi i online nastave. Svi će prvi razredi cijelo vrijeme biti u školi i slušati nastavu uživo. Važno je napomenuti da će se praktična nastava u školskim radionicama te vježbe u praktikumima i laboratorijima u pravilu izvoditi uživo cijelo vrijeme - objasnio je Kos.

Kod učenika tehničkih zanimanja primjenjivat će se 1+1 hibridni model, što znači da će ti učenici imati tjedan nastave u školi, a nakon toga tjedan nastave on line, uz izuzetak prakse i vježbi. Za učenike obrtničkih zanimanja primijenit će se hibridni model 2+2, odnosno dva tjedna učenici će imati nastavu u školi, a dva tjedna online, osim prakse i vježbi.

Svi nastavnici će biti u školi

- Nastavni sat traje 40 minuta, mali odmor pet minuta, a veliki odmor u trajanju od 25 minuta bit će od 10.15 do 10.40 sati, odnosno nakon četvrtog sata. Svi nastavnici svaki dan po rasporedu dolaze u školu i održavaju nastavu ili u razredu ili online. Razred koji je kod kuće sluša nastavu u realnom vremenu (po rasporedu) koji izvodi nastavnik iz škole - objasnio je ravnatelj i dodao kako sve učionice, praktikumi i laboratoriji opremljeni su računalima i svom dodatnom opremom za izvođenje online nastave.
Kos napominje kako su s obzirom na situaciju vezanu uz koronavirus vodili brigu o tome da se što je moguće više smanji broj učenika koji će u isto vrijeme boraviti u školi, a da ostatak učenika nastavu prati online u realnom vremenu.

- Da bi definirani hibridni model nastave bio moguć, svi nastavnici od prvoga dana nastave otvorit će svoje predmete online te stavljati nastavne materijale za učenje (tekst, sliku, video), zadatke za vježbu i testove za samoprovjeru na online platformu. Posebnu ćemo pažnju obratiti učenicima i djelatnicima koji se ubrajaju u vulnerabilnu skupinu tj. imaju pojačan rizik i osjetljivost na zarazu COVID-19. Za njih će se omogućiti i organizirati rad od kuće i online nastava - naveo je Kos.

Maske za učenike i djelatnike obavezne

Također, učenici koji će nastavu imati u školi morat će nositi zaštitne maske s obzirom na to da veličina razreda ne omogućava držanje predloženoga fizičkog razmaka od dva metra između učenika. Po dvije maske za svakog učenika i djelatnika financirala je Varaždinska županija.

- Škola je nabavila sva potrebna higijenska sredstva (sapun za ruke, papir za ruke i wc, dezinfekcijska sredstva) te će se škola svaki dan, i više puta, pojačano čistiti i dezinficirati. Kod dolaska i ulaska u školu učenici će ulaziti na više ulaza, a na svakom ulazu po dvoje djelatnika škole kontrolirat će nošenje maski i dezinficirati ruke učenicima. Ulazak svih ostalih u školu (roditelja i stranaka) smanjit će se na minimum, a o dolascima i odlascima vodit će se evidencija. Ovisno o COVID-19 situaciji i njezinom poboljšanju, odnosno pogoršanju, škola će povećavati ili smanjivati broj učenika koji će nastavu slušati u školi ili online - naveo je ravnatelj Kos.