Učenici 5. razreda II. OŠ Varaždin nisu dobili atlase kao ostali: "Svima koji su atlase kupili, vratit će se novci!" Foto: Ilustracija/Pixabay

Učenici 5. razreda II. OŠ Varaždin nisu dobili atlase kao ostali: "Svima koji su atlase kupili, vratit će se novci!"

IHR/Varaždinske vijesti | 21.9.2021. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

- Zašto naši učenici nisu dobili geografske atlase kao svi drugi učenici petih razreda varaždinskih osnovnih škola, nego ih moramo kupiti? - zanimalo je roditelje učenika II. OŠ Varaždin, koji su se još prošli tjedan obratili našoj redakciji.

Naime, Grad Varaždin je još 2014. godine započeo s financiranjem udžbenika i radnih bilježnica za sve obvezne predmete za sve učenike osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Varaždina. Kako se od 2019. godine udžbenici financiraju sredstvima državnog proračuna, Grad Varaždin je nastavio s financiranjem drugih obrazovnih materijala za sve obvezne predmete. U taj dio financiranja uključene su i kutije za tehnički odgoj kao i geografski atlas za učenike petih razreda koji je onda u upotrebi do kraja osmog, pa čak i duže.

- Škola je unutar financijskih sredstava koja su nam odobrena morala napraviti popis dodatnih obrazovnih materijala. Budući da su cijene porasle nismo mogli uklopiti sve materijale u zadani proračun. Kako su svi drugi materijali “potrošna roba” koja se na kraju godine baca, a geografski atlasi ostaju u trajno vlasništvo učenika, odlučili smo da ih roditelji kupe uz radne bilježnice za izborne predmete – objasnila je Sanja Posavec, ravnateljica II. OŠ Varaždin.

Međutim, zbog brojnih upita roditelja zbog atlasa, ravnateljica kaže da su se obratili osnivaču, Gradu Varaždinu.

- Dobili smo naknadna sredstva, pa će geografski atlasi biti kupljeni, a svim roditeljima koji su ih u međuvremenu kupili refundirat ćemo sredstva – rekla je ravnateljica Posavec.

U Gradu Varaždinu su potvrdili kako će toj školi, ali i ostalim osnovnim školama nad kojima imaju osnivačka prava dodatno uplatiti sredstva.

- S obzirom na to da određeni broj naslova ima višu cijenu nego je to bilo prethodnih godina, svim osnovnim školama će se odobriti potreban iznos koji u ovom trenutku iznosi procijenjenih 71.000 kuna. Točan iznos bit će poznat tek po završenim postupcima nabave u svim osnovnim školama i ispostavljenim računima dobavljača – navode u Gradu Varaždinu.

Označeno u