Učenice 3. OŠ. Varaždin među najboljima na natjecanju „Ljepota kristalnih ploha“

vv | 6.6.2017. u 12:53h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska udruga kristalografa i Hrvatska kristalografska zajednica u suradnji s Plivom provele su drugo natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola od nazivom 'Ljepota kristalnih ploha'.

U kategoriji rast organske soli treću su nagradu osvojile učenice osmog razreda III. OŠ Varaždin Maria Magdalena Koprek, Lana Ciberlin i Antonija Martinuš.

Natjecanje Ljepota kristalnih ploha namijenjeno je učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola. Provodi se u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal.

Učenice su dva mjeseca vrijedno radile na uzgoju kristala i pisanju dnevnika.

-Bilo je uspona i padova, od početnog ushićenja i traženja pravilnog kristala do problema s otapanjem i pripravom zasićenih otopina pogodnih za rast kristala, ali sav trud se isplatio i bilo nam je to izuzetno iskustvo - kažu osmašice.

Ove je godine natjecanje okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske, koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva.

Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik.

Glavni cilj natjecanja, kako naglašavaju organizatori, stvaranje je pozitivnog stava prema znanosti, istraživanju i učenju pomoću neposrednog iskustva među mlađim generacijama, odnosno doprinijeti što kvalitetnijem obrazovanju.

-Ponovnom organizacijom natjecanja Ljepota kristalnih ploha željeli smo dodatno doprinijeti kvalitetnom obrazovanju, približiti kristalografiju učenicima, ali i potaknuti ih na razmišljanje o prednostima koje donosi odabir prirodnih znanosti kao životnog zanimanja. Čestitam svim pobjednicima, ali i svim sudionicima natjecanja te pozivam sve škole u Hrvatskoj da se prijave na sljedeće izdanje natjecanja i uživaju u zanimljivim pokusima, čarima timskog rada, novim iskustvima i obilju zabave koje natjecanje donosi, izjavio je dr. sc. Aleksandar Višnjevac, predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od članova stručne komisije.

Najuspješniji sudionici drugog natjecanja u Plivinom su Istraživačkom institutu proglašeni najboljim mladim kristalografima u Hrvatskoj te su im dodijeljene diplome i vrijedne nagrade za njihov rad i trud.

„Često nismo ni svjesni da su kristali svugdje oko nas – u našim mobilnim uređajima, televizorima, računalima… Gotovo da nema industrijske grane u kojoj kristali ne igraju važnu ulogu, stoga su ovakva natjecanja, u kojima potičemo interes mladih talenata za kemiju, a osobito kristale, važna za daljnju budućnost znanstvenog i tehnološkog napretka i razvoja u Hrvatskoj. Uz to, veseli nas što imamo mogućnost razvijati natjecateljski i timski duh te ohrabrivati mlade ljude da uđu u svijet znanosti i tako ostave svoj trag u društvu“, istaknuo je prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja TAPI-ja i voditelj projekta u PLIVI.

Dodatna znanja o svijetu kristala, ali i drugim zanimljivim područjima kemije, kemijske tehnologije i drugih srodnih grana, najbolji će sudionici imati prilike steći i kroz razgovor s Plivinim stručnjacima u okviru organiziranog posjeta Plivinom Istraživačkom institutu u Zagrebu.

-PLIVA se kao farmaceutski lider u regiji redovito uključuje u različite projekte usmjerene na rad s učenicima, potičući ih da razvijaju istraživački duh i usmjeravajući ih u područje znanosti na zanimljiv, zabavan i inspirativan način. Ljubav prema istraživanju razvija se od malih nogu, a za stvaranje kvalitetnih mladih znanstvenika nužno je poticati njihovu znatiželju i ulagati u njihovo obrazovanje. Već sad se veselimo sljedećem izdanju natjecanja, daljnjoj popularizaciji znanosti i nastavku Plivinih ulaganja u mlade talente koji će, čvrsto vjerujemo, stasati u vrijednu generaciju novih znanstvenika i stručnjaka u svojim područjima“, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Hrvatska.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci