Učenica Prve gimnazije Varaždin Ida Kolmanić pozvana na 1. Hrvatsku matematičku olimpijadu za djevojke Foto: Ilustracija/Pixabay

Učenica Prve gimnazije Varaždin Ida Kolmanić pozvana na 1. Hrvatsku matematičku olimpijadu za djevojke

IHR/Varaždinske vijesti | 29.12.2019. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Učenica Prve gimnazije Varaždin Ida Kolmanić pozvana je na 1. Hrvatsku matematičku olimpijadu za djevojke, koja će se održati 16. siječnja iduće godine.
Povjerenstvo Hrvatskog matematičkog društva za međunarodna natjecanja odlučilo je na djevojačku matematičku olimpijadu pozvati 12 učenica na temelju rezultata s Državnog natjecanja u Poreču od 29. ožujka ove godine.

Ida Kolmanić jedina je učenica iz Varaždinske županije od 12 pozvanih na to natjecanje na kojem se traži hrvatska ekipa koja će prvi put predstavljati našu državu na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, koje će se održati u proljeće iduće godine. Osim nje, na olimpijadu 16. siječnja pozvana je i učenica Klara Mihalić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Iz Hrvatskog matematičkog društva otkrivaju kako će se test sastojati od četiri zadatka olimpijskog tipa, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a djevojke će imati četiri sata da pokažu najbolje što znaju riješiti matematiku i tako izboriti plasman za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke.