U Županijskoj palači predstavljen projekt Drava LIFE - Integrirano upravljanje rijekom Foto: Varaždinske županije

U Županijskoj palači predstavljen projekt Drava LIFE - Integrirano upravljanje rijekom

Varaždinske vijesti | 7.11.2018. u 19:37h | Objavljeno u Društvo

Drava LIFE – Integrirano upravljanje rijekom, naziv je projekta koji je danas, 7. studenog, predstavljen u Županijskoj palači u Varaždinu, a održana je i radionica s ciljem predstavljanja projekta i prezentacijom planiranih radova obnove rijeke. Nositelj projekta su Hrvatske vode, a partneri WWF Austria, JU Varaždinske, JU Virovitičko-podravske, JU Koprivničko-križevačke županije te Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Ovo je najveći projekt koji je financiran iz LIFE programa Europske Unije na području Hrvatske, te ujedno i jedini hrvatski projekt koji je Europska komisija odobrila kroz program LIFE 2014. za projekte očuvanja okoliša.

Cilj projekta je poboljšati ekosustav rijeke Drave u Hrvatskoj provedbom različitih aktivnosti u suradnji s tijelima iz područja upravljanja vodama, zaštite prirode i nevladinim organizacijama. Projekt predstavlja dobar primjer međusektorske suradnje kao i integriranog upravljanja hrvatskim rijekama, a obuhvaća aktivnosti na obnovi staništa, informiranju i podizanju svijesti o Natura 2000 područjima uz rijeku Dravu, kao i izradi smjernica za bolje upravljanje rijekom.

Projektne aktivnosti na području Varaždinske županije obuhvaćaju revitalizaciju (obnovu rukavaca i proširenje korita) dijelova starog korita rijeke Drave na dvije lokacije („Otok Virje“ u općini Cestica i „Stara Drava Varaždin“ na području grada Varaždina): tu aktivnost provode Hrvatske vode.

071118_drava_life_1_002.JPG

Prisutne je pozdravila uvodno Jelena Pavleković, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode te im zaželjela dobrodošlicu u Varaždinsku županiju. Prisutne je pozdravio i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Vrijednost projekta je značajna, preko 4 i pol milijuna eura. Dokumentacija je u redu, pripremni radovi su svi napravljeni i kreće se s izgradnjom. Cijeli taj projekt je vezan uz veliku ekološku mrežu, a nama je svima u interesu da ovu našu ljepoticu, rijeku Dravu očuvamo, da bude lijepo i očišćeno - rekao je Paljak.

Aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije odnose se na postavljanje šest info točaka (odmorišta) za lokalno stanovništvo, izletnike, posjetitelje i bicikliste, čime se želi povećati svijest lokalnog stanovništva i posjetitelja o potrebi očuvanja vrsta i staništa uz rijeku Dravu, te utjecati na sprečavanje nepoželjnih aktivnosti na tom prostoru. Info-točke uz rijeku Dravu su zamišljene kao odmorišta (natkriveni prostor za sjedenje) s informacijama o prirodnim vrijednostima rijeke Drave, ugroženosti područja, te informacijama o samom projektu.

Lokacije za postavljanje info-točaka pozicionirane su u 5 jedinica lokalne samouprave, i to: u općini Cestica (Veliki Lovrečan), općini Sračinec (Svibovec Podravski), gradu Varaždinu (lokaciji uz Dravsku park-šumu), općini Trnovec Bartolovečki (naselju Zamlaka) i općini Sveti Đurđ (naselja Hrženica i Struga). Lokacije su birane na način da se nalaze unutar ili u blizini naseljenih područja, a vodilo se računa i o blizini biciklističke staze (postojeće Mura-Drava bike do Varaždina ili planirane u nastavku trase).

Provedba najvećeg dijela projektnih aktivnosti Javne ustanove na području Varaždinske županije planirana je u 2018. i 2019. godini. Izrađena je projektna dokumentacija, dobivene su suglasnosti vlasnika za postavljanje, provedena je nabava, radovi izrade i postavljanja info-točaka na odabranim lokacijama su ugovoreni te se očekuje početak izvedbe radova.

- Biološkim istraživanjem tijekom ovog projekta pokazalo se da je rijeka Drava u vrlo dobrom stanju i puno bolje očuvana nego što su mnoge europske rijeke. Upravo zbog toga i ulažemo ova sredstva iz EU fondova, dijelom iz nacionalnih sredstava da bi se rijeka još unaprijedila, svoje eko sustave i da bi postala još povoljnija, zdravija za staništa, za rijetke ugrožene vrste, ali i za čovjeka - zaključio je Jasmin Sadiković, koordinator projekta Drava LIFE.

Na radionici prisutan je bio i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci