U VI. OŠ Varaždin od rujna nastava u blokovima s više praznika i manje predmeta

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.8.2018. u 08:49h | Objavljeno u Društvo

Budući da su učitelji VI. OŠ Varaždin prepoznali koliko su učenici opterećeni količinom nastavnih predmeta i gradiva pokrenuli su inicijativu za promjenom obrazovnih razdoblja i odmora učenika i organizacije nastave u blokovima prema obrazovnim razdobljima, pa će od jeseni uz eksperimentalni program kurikularne reforme pod nazivom „Škola za život“ krenuti i u promjenu obrazovnih razdoblja.

Naime, Ministarstvo odgoja i obrazovanja odobrilo je školi promjenu obrazovnih razdoblja i nastavnih programa te je VI. osnovna škola Varaždin jedina škola u Republici Hrvatskoj koja će raditi u ovakvom obliku obrazovanja.

- To će najesen izgledati ovako. Nastava će za sve učenike od 1. do 8. razreda biti organizirana u četiri obrazovna razdoblja. 4., 5. i 8. razredi imat će nastavu u blokovima; četiri bloka koja prate četiri obrazovna razdoblja. Blokovi objedinjuju nastavne predmete na način da se neki nastavni predmeti realiziraju u neparnim, a drugi u parnim blokovima, smanjujući na taj način broj nastavnih predmeta koje učenici pohađaju u nastavnom bloku - objašnjava ravnatelj škole Mario Stančić.

Što se tiče rasporeda obrazovnih razdoblja, 1. obrazovno razdoblje trajat će od 3. rujna do 26. listopada i obuhvaća 39 radnih dana, to je prvi blok. Drugo obrazovno razdoblje trajat će od 5. studenog do 21. prosinca i obuhvaća 35 radnih dana, to je drugi blok nastave. Treće obrazovno razdoblje trajat će od 14. siječnja do 21. ožujka i obuhvaća 49 radnih dana i predstavlja treći blok dok četvrto obrazovno razdoblje će trajati od 25. ožujka do 14. lipnja i obuhvaćat će 52 radna dana i to je 4. blok.

- U ta razdoblja uključeni su jesenski, zimski i proljetni odmor. Učenici nižih razreda imat će tijekom godine projektne dane u kojima će intenzivno raditi na jednom predmetu, recimo, Priroda i društvo čime će se učenicima smanjiti tjedno opterećenje. Učenici četvrtih razreda imat će nastavu Glazbene i Likovne kulture po blokovima. Recimo u 1. i 3. bloku a i b razredni odjeli imat će Glazbenu kulturu, dok će c i d imati Likovnu kulturu i obrnuto - objašnjava ravnatelj Stančić.

Učenici petih razreda također će realizirati nastavu po blokovima. U 1. i 3. bloku slušat će se Geografija, Likovna kultura i Informatika, a u 2. i 4. bloku Priroda, Tehnička kultura i Povijest. 

Slično će biti i za učenike osmih razreda. U 1. i 3. bloku imat će Likovnu kulturu, Informatiku, Biologiju i Geografiju, a u 2. i 4. Tehničku kulturu, Fiziku, Kemiju i Povijest.

- Cijele će se školske godine tražiti novi i bolji načini poučavanja, a sve u korist učenika i škole koja mora postati škola za život u pravom smislu riječi gdje će se sadržaji prezentirati na nov i koristan način, a znanja postati primjenjiva u životnim situacijama - zaključuje ravnatelj Stančić.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci