U Varaždinu se održava 2. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse Foto: Varaždinska županija

U Varaždinu se održava 2. kongres Hrvatske Alzheimer alijanse

Varaždinske vijesti | 30.3.2023. u 11:47h | Objavljeno u Društvo

U Hotelu Turist u Varaždinu od 29. ožujka pa do 1. travnja održava se 2. kongres Alzheimer alijanse kojeg su organizirali Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za psihijatriju Vrapče, u sklopu koje djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi.

Samo otvorenje Kongresa upriličeno je u Županijskoj palači u Varaždinu u kojoj je sudionike, ugledne i eminentne profesore i stručnjake pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji im je zaželio srdačnu dobrodošlicu te ugodan boravak u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

- Dobro došli u najstariju hrvatsku županiju, županiju koja se ističe svojom bogatom poviješću, prirodnim ljepotama te brojnim kulturno - turističkim znamenitostima. Drago mi je da ste odlučili ovaj kongres održati kod nas jer smo mi upravo ovu godinu u našoj Županiji proglasili godinom zdravstva. Zdravstvo razvijamo u tri pravca, gradimo i uređujemo potrebne zdravstvene prostore, opremamo ih suvremenom medicinskom opremom te zainteresiranim liječnicima nastojimo omogućiti potrebne edukacije i specijalizacije. Od investicija svakako treba istaknuti nedavno otvorenje Jedinice za liječenje moždanog udara na Odjelu za neurologiju u Općoj bolnici Varaždin, realizaciju projekta izgradnje nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a uskoro počinju radovi i na izgradnji Centralnog operacijskog bloka, dok je Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama u završnoj fazi opremanja. Provodimo i niz manjih, ali vrijednih ulaganja u Domove zdravlja – rekao je župan te pohvalio i vrlo aktivan županijski Savjet za zdravlje koji provodi niz javnozdravstvenih akcija te organizira veliki broj predavanja i tribina vezanih za zdravstvenu tematiku.

kongres_alzheimer_alijanse_varazdin_30032023_1.jpg

Predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje, ujedno i članica Organizacijskog odbora Kongresa doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr.med. istaknula je također zadovoljstvo što se ovaj Kongres održava u Varaždinskoj županiji.

- Moram naglasiti kako Opća bolnica Varaždin ima dovoljno liječnika koji se bave ovim javnozdravstvenim problemom. Trenutno imamo osam specijalista neurologa, od čega su dva subspecijalista za kronične neurodegenerativne bolesti u što spada i Alzheimerova bolest. I mi u bolnici, ali i kao Županijski Savjet za zdravlje radimo na osvješćivanju javnosti da starenje nije jednako demencija, a želja nam je i cilj da članovi obitelji dovedu svoje starije članove na vrijeme liječniku kako bi se obradio dementni sindrom. Samo tako se na vrijeme može započeti liječenje. Sigurna sam kako će ovaj Kongres doprinijeti još boljem i jačem razumijevanju ove bolesti, a iskustva i znanja u liječenju koja ćemo imati prilike čuti bit će nam dragocjena – rekla je Kiđemet Piskač.

Prof.prim.dr.sc. Ninoslav Mimica, dr.med., predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče te voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi zahvalio je domaćinu na srdačnoj dobrodošlici te je istaknuo kako će ovaj Kongres okupiti više od 150 sudionika koji će aktivno sudjelovati te prezentirati svoj rad vezan uz područje demencije kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja i posterske prezentacije.

- Na taj način ćemo svi zajedno najbolje sagledati do kud smo došli u svezi izrade Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih uzroka demencije. Kongres polazi od činjenice da suvremeni menadžment Alzheimerove bolesti podrazumijeva multiprofesionalnost i holistički pristup. Zato i na ovome Kongresu sudjeluju doktori medicine, specijalisti, specijalizanti, medicinske sestre i tehničari čiji je rad povezan s problematikom ove bolesti - rekao je prof.prim.dr.sc. Ninoslav Mimica.

Kongres obrađuje problematiku demencije kroz nekoliko tema kao što su; uloga obiteljske medicine i javnog zdravstva u promociji zdravog starenja, razvoj palijativne skrbi za osobe s demencijom, borba protiv stigme AB i drugih demencija, farmakološko liječenje, razvoj socijalnih ustanova za starije i nemoćne osobe.

Otvorenju Kongresa nazočili su i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Damir Poljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić i dr.sc. Marijana Neuberg, pročelnica odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever.

kongres_alzheimer_alijanse_varazdin_30032023_2.jpg