U Varaždinu otvorena 23. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" Foto: HFS

U Varaždinu otvorena 23. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Varaždinske vijesti | 19.8.2021. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" otvorena je u srijedu navečer u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage prikazivanjem radova nastalih na prošlogodišnjem izdanju Škole.

Varaždin je domaćin Škole četvrtu godinu zaredom, a na programu će do 28. kolovoza sudjelovati oko 120 polaznika.

Okupljenima su se obratili voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, koji su zahvalili partnerima i suradnicima.

- Uvijek se veselim upoznati nove ljude koji nam dolaze svake godine, zaljube se u Školu i vraćaju nam se. Jako smo ponosni na ovaj program – ŠMK je prepoznata na razini Europske Unije kao jedan od pet najkvalitetnijih programa medijskog opismenjavanja. Pokrenuta je kao pomoć i mjesto stručnog usavršavanja za nastavnike, voditelje kino i video družina i filmofile, no ne treba zaboraviti da Škola traje 10 dana tijekom kojih polaznici imaju 90 radnih sati. Pratimo trendove u nastavi, umjetničkoj praksi i znanstvenim istraživanjima te svake godine nastojimo dovesti nove ljude iz struke i promišljamo o novim radionicama - rekla je predsjednica savjeta Škole medijske kulture Jelena Modrić.

Partneri u organizaciji pomažu svake godine.

- Želim čestitati HFS-u na odazivu koji je ponovo sjajan i zahvaliti što ćete biti gosti u našem gradskom kinu Gaj. Mislim da je ovogodišnja Škola posebno važna jer je film kreativna industrija, koja je u pandemiji doživjela značajne izazove, a gledatelji se polako vraćaju i filmovi ponovno dolaze na scenu - istaknula je ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković zahvalio je organizatorima.

- Ovo je vrhunska priča, na ovaj način steći ćete znanja koja mnogi nemaju priliku upoznati, a vi ćete ga prenijeti svojim učenicima i kolegama i tako oplemeniti sebe i sve ostale. Zahvaljujem što ste tu i nadam se da ćete ponijeti lijepe uspomene i na kraju se zabaviti jer je ovo uistinu spoj korisnoga i ugodnoga - rekao je Marković.

U ime Centra za mlade, P4, obratila se Jelena Brcković.

- P4 je Centar za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu, koji djeluje aktivno posljednje dvije godine i podrška je svim kulturnjacima i kreativcima koji su uvijek dobrodošli. Rasturite, uživajte, istražujte i dođite nam u P4 sa svojim filmovima - kazala je Brcković.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Očekuje ih deset intenzivnih, kreativnih i zanimljivih filmskih dana, raspoređenih u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, televizijske reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija te radionica postprodukcije zvuka.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje.

Ove godine 23. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Gradom Varaždinom, Fakultetom organizacije i informatike, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA i Gradskim muzejom Varaždin.

skola_medijske_kulture_varazdin_18082021_1.jpg

skola_medijske_kulture_varazdin_18082021_2.jpg

skola_medijske_kulture_varazdin_18082021_3.jpg

skola_medijske_kulture_varazdin_18082021_4.jpg