FOTO: U Varaždinu održan Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha Foto: HSSG

FOTO: U Varaždinu održan Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha

Varaždinske vijesti | 3.4.2023. u 20:13h | Objavljeno u Društvo

Hrvatski sportski savez gluhih je 1. travnja u Varaždinu organizirao Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha.

Sportski dani do sada su se održavali u Splitu i u Zagrebu, a u sklopu Programa uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta.

Na sportskom danu u Varaždinu treneri su demonstrirali nogomet, košarku, odbojku i razne druge sportove, a sudjelovali su i volonteri Crvenog križa Varaždin. Šahovsko društvo iz Varaždina znatiželjnoj je djeci pokazalo osnove šaha, a sudjelovalo je 10 djece iz Varaždina i okolice, kojima se pridružilo šestero članova iz Zagreba i četvero iz Osijeka. Uz trenere su bile i prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika.

- Ponosni smo i sretni što je Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha održan u Varaždinu. Nadamo se da će događanje postati lijepa tradicija. Sudjelovanje u organiziranim sportskim aktivnostima je bitan čimbenik u razvoju djece, a svakako može biti značajno i u rehabilitaciji djece s oštećenjem sluha. Vjerujemo da će ovakvo događanje doprinijeti razvoju tih mladih ljudi i dati im poticaj, ali i svijest o vlastitoj vrijednosti, sposobnosti, hrabrosti ali i svim mogućnostima koje im mogu pomoći u njihovom rastu i razvoju – rekao je župan Anđelko Stričak.

- Tjelesna aktivnost ima veliku transformacijsku i rehabilitacijsku ulogu, te je jako važna za integraciju gluhih osoba u okolinu, prevladavanje osjećaja izgubljenosti, osjećaja manje vrijednosti u odnosu na drugu djecu te osjećaja nemogućnosti bavljenja sportom. Uključivanje u svakodnevan život gluhe djece i njihova uspješna resocijalizacija u društvo je cilj programa koji Hrvatski sportski savez gluhih uz pomoć profesionalnog tima kineziologa već neko vrijeme provodi u Zagrebu i Splitu, a neizmjerno nas veseli da smo ovim proširili naš krug djelovanja - zaključio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih.