U utorak, 16. travnja predstavljanje posthumno objavljene knjige "Cvikeri i cinkeri" Miroslava Cmuka

Varaždinske vijesti | 8.4.2024. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

Predstavljanje knjige bit će u utorak, 16. travnja na dječjem odjelu Knjižnice Metel Ožegović u Vili Bedeković u Varaždinu

Predstavljanje romana za djecu pod nazivom "Cvikeri i cinkeri", autora Miroslava Cmuka iz Maruševca koji je preminuo u 39. godini života, održat će se u utorak, 16. travnja na dječjem odjelu Knjižnice Metel Ožegović u Vili Bedeković u Varaždinu s početkom u 18:00 sati.

Nakon niza objavljenih knjiga, publicistike, beletristike i slikovnica Miroslav Cmuk se ovaj puta okušao u pisanju svog prvog romana za djecu. Sam autor romana na žalost nije dočekao njegovo objavljivanje, a "Cvikeri i cinkeri" objavljeni su posthumno. Već nakon izlaska, roman je naišao na dobar odaziv publike te je naklada ubrzo rasprodana.

Cvikeri_i_cinkeri_Miroslav_Cmuk_promocija_3.jpg

Roman "Cvikeri i cinkeri" sastavljen je od osam ulančanih priča o životu tri generacije osebujnih stanovnika jednog sela. Priče ispunjene životnim dogodovštinama, uz komične komentare, u prvom licu pripovijeda glavni protagonist romana, desetogodišnji Fran. Idiličan i arhaičan život na selu Miroslav Cmuk dočarava jednostavnim, pitkim i izrazito slikovitim jezičnim izrazom.

Tematski, knjiga će se dopasti mlađoj populaciji osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda, kojima je primarno namijenjena. No, jednako će interesantna biti i njihovim roditeljima zbog autorove iznimne vještine da kroz priču suptilno provuče duhovite elemente ciljane zrelijoj publici.

Cvikeri_i_cinkeri_Miroslav_Cmuk_promocija_4.jpg

Roman je ilustrirao mladi varaždinski umjetnik Mihael Bađun, Miroslavov višegodišnji prijatelj i suradnik. Ovim romanom izdavač počinje i novu biblioteku SVIB u kojoj će objavljivati beletristiku za djecu, Miroslavu u čast.

Iako je naklada rasprodana, izdavač je osigurao dodatni tisak novih 50 primjeraka knjige što će omogućiti kupnju ovog dječjeg klasika u nastajanju, neprežaljenog domaćeg autora, po promotivnoj cijeni od 10 eura. Knjigu će predstaviti ilustrator romana Mihael Bađun, a promociju će moderirati knjižničarka Nataša Narančić. Voditelji promocije ističu kako će se potruditi da se knjiga publici predstavi na zanimljiv i kvalitetan način, onako kako to ovo izdanje i zaslužuje.

- Pozivamo sve bivše Miroslavove prijatelje, kolege, učenike, suradnike, poznanike, kao i novu publiku koja će ga upoznati kroz njegovu spisateljsku sposobnost, da svojim dolaskom uveličaju promociju izdanja Cvikeri i cinkeri. Vidimo se! - poručili su.

Biografija Miroslava Cmuka

Miroslav Cmuk (1983.–2022.) bio je omiljeni profesor hrvatskoga jezika i književnosti te diplomirani knjižničar. Od 2009. do 2012. radio je na Osnovnoj školi Novi Marof, a od 2012. bio je zaposlen na VI. osnovnoj školi Varaždin.

Tekstove o književnosti, glazbi, filmovima i stripovima pisao je za časopise poput Tema, Kolo, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat, Zarez, Brickzine i portale poput stripovi.com, filmovi.hr i Magazin Gradske knjižnice Rijeka.

Posebice je volio pisati o stripovima, glazbi i filmovima, a redovito je izvještavao o književnim novitetima te djelima koja su zasluženo stekla status klasika. Pisao je za sve dobne skupine, a značajan trag ostavio je i kao autor slikovnica. U autorovoj plodonosnoj spisateljskoj karijeri objavljene su knjige: Stripizam (2017.), Zvučna čitanka (2018.), Lektirizam (2019.), Zagorland (2020.), Zvučna čitanka 2 (2022.) i Cvikeri i cinkeri (posthumno 2023.) te slikovnice: Knjiški vampir (2020.), Ljubav na drugi pogled (2021.), Strašni Piki i strašljivi Riki (2021.), Smotani Piki i Sveznajući Riki (2022.), Zimogrozni zrikavac Zrinko (2021.), Oton Smoton (2021.), Nasmijani san (2022.), Stric koji nikad nije mahao (2022.) te Zmaj u krošnji kruške (2022.).

Cvikeri_i_cinkeri_Miroslav_Cmuk_promocija_1.jpg