U subotu otvorenje izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca u palači Sermage Foto: VV arhiva; GMV

U subotu otvorenje izložbe panoramskih fotografija Ivana Posavca u palači Sermage

Varaždinske vijesti | 29.4.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 30. travnja u palači Sermage / Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) otvara se izložba panoramskih fotografija Ivana Posavca, koji je ključno ime suvremene hrvatske fotografije.

Uvelike je zaslužan za oblikovanje nove fotografske estetike tijekom svog rada u omladinskom časopisu Polet 80-ih godina prošlog stoljeća i suradnji s Miom Vesovićem u neformalnoj grupi Studio MO.

Ciklus Horizonti Posavec snima zahvaljujući posebnom objektivu, proizvedenom za potrebe sovjetske armije, točnije panoramskih snimki topničke paljbe po neprijateljskim linijama. Objektiv omogućuje nesvakidašnji omjer kadra u kojemu je njegova horizontala uvelike naglašena u odnosu na vertikalu. Objektiv bilježi prizor bez mogućnosti uobičajenoga konstruiranja kadra i određivanja osvjetljenja, pa fotografije ukazuju na veliko profesionalno majstorstvo. Posavec ih koristi za snimanje pejzaža i gradskih veduta, s posebnim naglaskom na jutarnje i predvečernje situacije meditativnog raspoloženja.

Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju 1980. diplomirao je filmsko snimanje, a već sljedeće godine postaje majstor fotografije. Magistrirao je fotografiju 1984. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je Nagrade "Tošo Dabac" 1992., Nagrade Grada Zagreba 2003. godine te pedesetak drugih fotografskih nagrada.

Autor stručne koncepcije izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. Izložba se otvara u 12 sati, a za razgled je postavljena do 5. lipnja ove godine.