U srijedu se otvara izložba radova Antuna Borisa Švaljeka

Igor Čolaković | 21.8.2018. u 13:29h | Objavljeno u Društvo

Od srijede, 22. kolovoza, varaždinska likovna publika moći će u galeriji palače Herzer na Franjevačkom trgu vidjeti nove radove akademskog slikara i grafičara Antuna Borisa Švaljeka.

Na izložbi će ovaj nekadašnji đak varaždinske Gimnazije predstaviti recentne radove nastale u posljednje dvije godine, koji Švaljeka ponovno potvrđuju “kao slijednika velike slikarske tradicije kojom je obilježena europska umjetnost i kultura, a na čijim vrijednostima i on stvara nove slikarske vrijednosti vlastitoga djela”.

Likovni kritičar Milan Bešlić, ujedno autor stručne koncepcije i likovnog postava izložbe, u predgovoru kataloga istaknuo je kako je A. B. Švaljek suvremeni tradicionalist i izravni baštinik T. S. Eliotovog načela po kojemu se iščitavaju vrijednosti individualnoga prinosa suvremenoj umjetnosti na tradicijskim premisama, ne potirući ih nego obnavljajući novim pristupom u starom slikarskom postupku.

Asimilirajući tradicijske vrijednosti, autor u postojeći predložak unosi vlastite vrijednosti, produbljujući njihovu značenjsku slojevitost, dajući im pritom i osobni stvaralački pečat. Gdjekad njegove slike prožimaju motivi kršćanskoga naslijeđa, a ponekad su to motivi tipične “švaljekovske” imaginativnosti, s ironijskim, ludičkim, humornim i sardoničnim elementima. Izložba Antuna Borisa Švaljeka bit će otvorena u 19 sati, a za razgled će ostati postavljena do 23. rujna.