U srijedu predstavljanje knjige "Florijan Andrašec. Hrvatski kajkavski pjesnik, melograf i kantor"

Varaždinske vijesti | 31.8.2021. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 1. rujna u 19 sati u atriju Starog grada, održat će se predstavljanje knjige mr.sc. Ivana Zvonara "Florijan Andrašec - Hrvatski kajkavski pjesnik, melograf i kantor".

Knjiga je tiskana u sunakladništvu Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Općine Dekanovec. Predstavljači su: dr. sc. Krunoslav Mikulan, dr. sc. Vladimir Huzjan i mr. sc. Ivan Zvonar.

Florijan Andrašec (Dekanovec, 1888. – Dekanovec 1962.) bio je hrvatski pučki pjesnik i melograf. Učio je bačvarski zanat u mladosti. Ranjen je u Prvom svjetskom ratu i pušten iz vojske 1916. godine. Florijan Andrašec je svestrana osobnost međimurske narodne kulture. Tijekom svojeg života bio je desna ruka dr. Vinka Žganca u prikupljanju (zapisivanju i snimanju) narodnih pjesmi i običaja, ali je i sam plodno stvarao. Na preporuku Vinka Žganeca školovao se za orguljaša u Celju. Bio je zborovođa, orguljaš i kapelnik limene glazbe koju je osnovao. Naučio je svirati velik broj instrumenata. Surađivao je sa skladateljem Krstom Odakom na operi "Dorica pleše" inspriranoj međimurskom glazbom. Za crkvu u Dekanovcu izradio je glavni oltar od mramora.

Predstavljanje knjige održava se u sklopu manifestacije "Ljeto varaždinske povijesne knjige" Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu i Gradskog muzeja Varaždin.

florijan_andrasec.jpg