U srijedu predstavljanje 5. knjige iz ciklusa "Ljeto varaždinske povijesne knjige" Foto: HAZU Varaždin

U srijedu predstavljanje 5. knjige iz ciklusa "Ljeto varaždinske povijesne knjige"

Varaždinske vijesti | 6.9.2021. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 8. rujna u 19 sati u atriju Starog grada bit će predstavljena knjiga "Izvori za povijest grada Varaždina (1527.-1600.) / I. svezak". Knjiga je tiskana u sunakladništvu Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu i Državnog arhiva u Varaždinu.

Ovo je peta knjiga koja se predstavlja u sklopu manifestacije "Ljeto varaždinske povijesne knjige". Predstavljači su: Damir Hrelja, prof., Karmen Levanić, prof., dr.sc. Zoran Ladić, dr.sc. Branka Grbavac i dr.sc. Vladimir Huzjan.

Iz predgovora knjige:

"U ovome se izdanju objavljuje jedan dio dokumenata koji pripadaju cjelini poznatoj pod nazivom „Radikalni arhiv“. Tim se nazivom označavala temeljna pismohrana Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina (od lat. radix – korijen, temelj) i tu su se odlagale isprave i značajni dokumenti koji se tiču grada Varaždina, pa ona obuhvaća skoro 1.700 dokumenata nastalih u razdoblju od 1209. do 1855. godine. Danas ta cjelina čini jednu od serija u sklopu fonda HR-DAVŽ-2. Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, koji se čuva u Državnom arhivu u Varaždinu.

Najstarije isprave iz te cjeline za razdoblje od 1209. do 1526. objavljene su još 1942. godine u knjizi „Poviestni spomenici Slobodnoga kraljevskoga grada Varaždina“, a za tisak ih je pripremio Zlatko Tanodi. Nakon više od 70 godina, na poticaj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pristupilo se nastavku objavljivanja Radikalnog arhiva s ciljem da se postupno objave svi dokumenti. Budući da ih ima mnogo, u ovome smo se svesku ograničili na razdoblje od 1527. do 1600., te je prikazano ukupno 305 isprava i drugih dokumenata zatečenih u toj seriji. Radi se o izvornome arhivskom gradivu koje dosad nije objavljivano, osim tri isprave koje se odnose na zgradu vijećnice. One su objavljene zajedno s prijevodom u Časopisu za varaždinsku povjesnicu 2012. godine."

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci