U srijedu predstavljanje 5. knjige iz ciklusa "Ljeto varaždinske povijesne knjige" Foto: HAZU Varaždin

U srijedu predstavljanje 5. knjige iz ciklusa "Ljeto varaždinske povijesne knjige"

Varaždinske vijesti | 6.9.2021. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 8. rujna u 19 sati u atriju Starog grada bit će predstavljena knjiga "Izvori za povijest grada Varaždina (1527.-1600.) / I. svezak". Knjiga je tiskana u sunakladništvu Zavoda Hrvatske akademije u Varaždinu i Državnog arhiva u Varaždinu.

Ovo je peta knjiga koja se predstavlja u sklopu manifestacije "Ljeto varaždinske povijesne knjige". Predstavljači su: Damir Hrelja, prof., Karmen Levanić, prof., dr.sc. Zoran Ladić, dr.sc. Branka Grbavac i dr.sc. Vladimir Huzjan.

Iz predgovora knjige:

"U ovome se izdanju objavljuje jedan dio dokumenata koji pripadaju cjelini poznatoj pod nazivom „Radikalni arhiv“. Tim se nazivom označavala temeljna pismohrana Slobodnog i kraljevskog grada Varaždina (od lat. radix – korijen, temelj) i tu su se odlagale isprave i značajni dokumenti koji se tiču grada Varaždina, pa ona obuhvaća skoro 1.700 dokumenata nastalih u razdoblju od 1209. do 1855. godine. Danas ta cjelina čini jednu od serija u sklopu fonda HR-DAVŽ-2. Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Varaždina, koji se čuva u Državnom arhivu u Varaždinu.

Najstarije isprave iz te cjeline za razdoblje od 1209. do 1526. objavljene su još 1942. godine u knjizi „Poviestni spomenici Slobodnoga kraljevskoga grada Varaždina“, a za tisak ih je pripremio Zlatko Tanodi. Nakon više od 70 godina, na poticaj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pristupilo se nastavku objavljivanja Radikalnog arhiva s ciljem da se postupno objave svi dokumenti. Budući da ih ima mnogo, u ovome smo se svesku ograničili na razdoblje od 1527. do 1600., te je prikazano ukupno 305 isprava i drugih dokumenata zatečenih u toj seriji. Radi se o izvornome arhivskom gradivu koje dosad nije objavljivano, osim tri isprave koje se odnose na zgradu vijećnice. One su objavljene zajedno s prijevodom u Časopisu za varaždinsku povjesnicu 2012. godine."