U srijedu otvorenje izložbe "Vlakom preko granice" u Državnom arhivu u Varaždinu

V.V. | 16.10.2016. u 19:43h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 19. listopada 2016. u 12 sati otvara se u Državnom arhivu u Varaždinu izložba "Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo".

Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko - slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba / Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisak, Čakovec - Lendava, Krapina - Rogatec i Savski Marof - Kumrovec - Stranje.

Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo je 2011. s ciljem razmjene znanja i iskustva, učvršćivanja prekogranične suradnje i organiziranja izložbi i kulturnih projekata. Prva izložba u sklopu projekta SIHER "Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici" organizirana je 2011. i tijekom naredne tri godine obišla je desetak gradova na području Hrvatske i Slovenije.

"Vlakom preko granice", druga zajednička izložba, od lipnja 2015. godine do danas predstavljena je u Štrigovi, Celju, Zagrebu i Ptuju. Nakon Državnog arhiva u Varaždinu nastaviti će put prema Mariboru, a zatim posjetiti i druga naselja kroz koja prolaze spomenute željezničke pruge.

Izložba je nastala u sklopu suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci