U Srednjoj školi Ludbreg otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva

VV | 13.10.2021. u 15:12h | Objavljeno u Društvo

U Srednjoj školi Ludbreg danas je svečano otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, prvi u Varaždinskoj županiji. U sklopu njega djeluje HTEC – HAAS tehnološki-edukacijski centar. U moderno opremljenim prostorima učenici će se educirati i osposobljavati za nove tehnologije, 3D, robotiku, CAD/CAM alate, CNC tokarenje i CNC glodanje. Riječ je o trećem centru u Hrvatskoj uređenom u suradnji s američkom kompanijom HAAS.

U opremanje centra te novih učionica Varaždinska županija uložila je gotovo 1,5 milijuna kuna. 

- Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, kao prvi od četiri takva centra, postaje mjesto na kojem se spaja srednjoškolsko obrazovanje i realni sektor. Učenici Srednje škole Ludbreg koji se školuju za deficitarna strukovna zanimanja, dobili su kvalitetan prostor u kojem će stjecati kompetencije tražene na tržištu rada. Obrazovati kadar koji će znati odgovoriti na izazove tržišta, biti proaktivan i inovativan bit će glavni cilj preostala tri strukovna centra izvrsnosti, iz elektrotehnike, tekstila i kože te turizma. Želim puno uspjeha učenicima u stjecanju kompetencija koje će im pomoći u osobnom i profesionalnom razvoju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Srednja škola Ludbreg je najmlađa srednja škola u županiji, a danas ima 251 učenika i 61 djelatnika. Specifični su po tome što učenike školuju za deficitarna zanimanja, među kojima su četverogodišnja tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar te trogodišnja CNC operater, strojobravar i tokar.

Upravo će se oni školovati u novom centru koji raspolaže s CNC tokarilicom TL-2 i CNC glodalicama, 3D uređajem za kontrolu i mjerenje „Faro ruka“, Fanuc robotskim rukama, kao i simulatorima HAAS/CHC.

- Glavni cilj naše škole je obrazovati učenike za potrebe tržišta rada, a u tome uspijevamo zahvaljujući potpori našeg osnivača Varaždinske županije, kao i Grada Ludbrega. Redovno upisani učenici će sada, uz svjedodžbu, dobiti i HAAS-ov certifikat koji vrijedi u cijelom svijetu budući da su upisani u bazu stručnjaku za njihove strojeve za tokarenje i glodanje. U četiri županije sjeverne Hrvatske čak 90 posto tvrtki, koje se bave takvim poslovima, ima upravo HAAS-ove strojeve. Već sutra krećemo i s programom cjeloživotnog obrazovanja, što otvara mogućnost poslodavcima da ishode međunarodne certifikate za svoje sadašnje djelatnike – rekao je ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar.

Nenad Mitraković iz tvrtke Teximp, partnera HAAS-a, uručio je ravnatelju plaketu kojom potvrđuju da je Srednja škola Ludbreg postala član HTEC organizacije.

- HAAS je jedan od vodećih proizvođača CNC alatnih strojeva u svijetu, a svojim programom HTEC osigurava lakši i kvalitetniji način educiranja mladih ljudi, koji zahvaljujući tome lakše pronalaze prvi posao ili nastavljaju školovanje s dobrim temeljima. Na taj način tvrtke u okruženju lakše pronalaze kvalitetne i osposobljene djelatnike, čime lokalnu zajednicu čine snažnijom - rekao je Mitraković.

Sve što je napravljeno u kratkom razdoblju od osnivanja škole rezultat je suradnje Varaždinske županije i Grada Ludbrega, koji su zajedno prepoznali važnost srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i razvijaju ga na dobrobit zajednice, napomenuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

- Jedna od prvih učenica 2013. godine bila je Sara Kolak, olimpijska pobjednica. To najbolje pokazuje kakva je Srednja škola Ludbreg, djeluje u malom gradu, ali ima velike ambicije i veliko srce. Želja je da postane prepoznatljiva po tome što školuje djecu za suvremenu industriju 4.0, koja mogu kroz ovaj prvi strukovni centar izvrsnosti biti sigurnost poslodavcima i investitorima da u Ludbregu mogu pronaći kvalitetnu, obrazovanu i stručnu radnu snagu te na temelju toga razvijati svoje poslovne projekte ovdje ili u okolici. Zahvaljujem Županiji, profesorima i svim djelatnicima koji promoviraju ambiciju, vrijedan trud i rad, kao i svim prošlim, sadašnjim i budućim učenicima na izboru ove škole – zaključio je Bilić.

strukovni_centar_izvrsnosti_srednja_skola_ludbreg_1.jpg

strukovni_centar_izvrsnosti_srednja_skola_ludbreg_3.jpg

strukovni_centar_izvrsnosti_srednja_skola_ludbreg_5.jpg

strukovni_centar_izvrsnosti_srednja_skola_ludbreg_9.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci