U SŠ Aboretum Opeka još jedan Poljoprivredni sajam: Idemo svi na Agrofest!

vv | 12.10.2023. u 13:32h | Objavljeno u Društvo

Ukrugu škole 13. i 14. listopada, od 10 do 18 sati, ne propustite 3. Poljoprivredni sajam

U sklopu EU projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti (RCK), ukupne vrijednost 49.363.724,91 kuna, a čija je provedba započela 29. lipnja 2020. godine i završava 29. prosinca 2023., Srednja škola Arboretum Opeka organizira 3. Poljoprivredni sajam Agrofest, koji će se održati u krugu škole 13. i 14. listopada od 10 do 18 sati.

Sajam će okupiti više od 40-ak izlagače iz Varaždinske i susjednih županija.

- Ponosni smo što organiziramo već 3. Poljoprivredni sajam i što su dosadašnji sajmovi bili vrlo uspješni. Nadamo se da će i ovaj treći po redu biti još posjećeniji i s još više izlagača. Naši sajmovi promoviraju strukovna poljoprivredna zanimanja, rad RCK-a, populariziraju proizvode naših regionalnih proizvođača, povezuju poslodavce i polaznike RCK-a, međusobno povezuju poljoprivredne proizvođače i omogućuju razmjenu znanja i iskustava u savladavanju različitih izazova u ovom sektoru - ističu organizatori.

dsafaaa.jpg

Uz brojne domaće proizvode kao što su vina, likeri, povrće, voće, ulja, proizvodi od ljekovitog i aromatičnog bilja, poseban šarm sajmu dat će proizvođači cvijeća, ukrasnog bilja i cvjetnih ukrasa pa će svi ljubitelji cvijeća imati priliku uživati u cvjetnim dekoracijama, mirisima i bojama jeseni. Bit će izložena i poljoprivredna mehanizacija, traktori, repromaterijali i druga oprema za poljoprivredu.

Domaći proizvodi, životinje...

- Kao posebna tematska cjelina i ovaj put su OPG-ovi i eko proizvođači s vlastitom voćarskom, povrćarskom, vinarskom i pčelarskom proizvodnjom, uljima i drugim proizvodima. Svi ljubitelji cvijeća kojima je hortikultura i uređivanje okoliša hobi moći će na štandovima proizvođača cvijeća, ukrasnog i aromatičnog bilja upoznati tradicionalno bilje i nove kultivare i varijetete za jesensko oblikovanje gredica i vanjskih prostora, a oni koji još ne znaju koju biljnu vrstu odabrati za živicu, moći će na izložbi biljaka za živice dobiti sve potrebne odgovore. Za ljubitelje životinje na sajmu ćemo imati izložbu malih životinja i purana - najavljuju iz Srednje škole Arboretum Opeka. 

29-50_.jpg

Sajam nije samo izložba proizvoda, već prilika za edukaciju pa će se program sajma i ovaj put obogatiti radionicama za zainteresirane posjetitelje na temu jeseni, od izrade sezonskih dekoracija, jednostavnih aranžmana, aranžiranja lončanica, a moći će doznati kako napraviti kuhinjski začinski vrt.

- Na okruglim stolovima posjetitelje i učenike poljoprivrednih zanimanja SŠ Arboretum Opeka, SŠ Bedekovčina, Gospodarska škola Čakovec, SŠ Ludbreg i Gospodarske škole Križevci upoznat ćemo s žuticom vinove loze i suzbijanjem, analizom tla, a upoznat ćemo ih i sa strukovnim zanimanjima te EU fondovima kao prilikom u novom programskom razdoblju za poljoprivrednike - poručuju iz škole.

Dani otvorenih vrata

U sklopu programa Agrofesta održat će se Dani otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti te svečanu podjelu potvrda o završenom stručnom usavršavanju za mentore zaposlene kod poslodavaca koje je za polaznike bilo besplatno a odvijalo se u dva dijela kroz teoriju i praksu. Svrha ovog usavršavanja su stjecanje pedagoških i strukovnih kompetencija, prenošenja znanja učenicima poljoprivrednih zanimanja, te uvođenje inovativnih metoda za učenike kroz učenje temeljeno na radu u poduzećima, OPG-ovima i cvjećarnicama.

IMG_20230519_085117.jpg

- Pozivamo vas da prošećete našim školskim prostorima, nagrađivanim školskim okolišem, obiđete štandove naših regionalnih izlagača, upoznate njihove zdrave proizvode bogatih okusa, kušate njihove delicije, upoznate nove vrste ukrasnog bilja za jesensko uređenje, učite na radionicama, uživate u raznolikosti sadržaja i ponesete sa sobom nove okuse, nova znanja, iskustva i poznanstava - poručuju iz Srednje škole Arboretum Opeka.

ss_agro.jpg