U sklopu Biciklističkog kampa mali biciklisti stjecali iskustva u "pravom" prometu

J.Š./ Varaždinske vijesti | 9.4.2021. u 20:54h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ohrabreni policijskim službenicima prometne postaje prometne policije Varaždin sudionici biciklističkog kampa, a u sklopu projekta Želim voziti bicikl, uputili su se na stjecanje znanja i iskustva u realnim prometnim situacijama.

Sudionike u prometu također su ohrabrili vozači kamiona i drugi sudionici u prometu. Ruta kuda su se kretali mali biciklisti bila je državna cesta s kružnim tokom prometa na granici općina Vinica, Cestica i Petrijanec.

Nakon kružnog toka u pratnji policije uslijedila je vožnja do semafora kod Osnovne škole Cestica. Prometni policijski službenici omogućili su rad simulirajući raskrižje s prometnikom u slučaju da semafori ne rade.

- Ovom velikom iskustvu naših malih biciklista koji su se susretali s velikim kamionima osobno je popratio načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj naš dugogodišnji partner na projektu. Nova naša ruta je Općina Vinica - Općina Petrijanec, poljski putevi i vožnja po šljunku i neravnim terenima. Hvala još jednom svima na potpori, a najviše vozačima automobila kojih susrećemo u velikom broju - kaže predsjednik Biciklističkog akademskog sportskog kluba Vinica u sklopu kojeg se provode navedene aktivnosti dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Naime, projekt Želim voziti bicikl počeo je s drugom fazom u kojem priprema učenike za natjecanje Sigurno u prometu. Prva faza obuhvaćala je državno natjecanje Prometna učilica koja se održala online, a obuhvatila je preko 300 učenika iz četiri partnerske škole OŠ Vinica, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec i VII. OŠ Varaždin s iznimnim rezultatima.

U školskom natjecanju Sigurno u prometu u navedenim školama sudjelovalo je točno 95 učenika, a oni najbolji, odnosno četiri učenika iz svake škole, sudjeluju na biciklističkom kampu u OŠ Vinica.

Kamp traje četiri dana u razdoblju od 6. do 9. travnja na kojem učenici od 9 do 12 sati uče o prometu. U realnoj prometnoj situaciji voze bicikle po poligonu, ali i po prometnicama Općine Vinica, Općine Cestica, Općine Petrijanec i Grada Varaždina. Tijekom kampa učenici uče vožnju po kolniku, vožnju po biciklističkoj stazi, vožnju u koloni, vožnju kroz rotor, vožnju kroz semafor te druge realne prometne situacije.

Samo natjecanje sastoji se od teoretskog (ispit na računalu putem on-line aplikacije) i praktičnog dijela (biciklistički poligon). Provoditelji projekta su nastavnici TZK zaposlenici u osnovnim škola Dubravko Banek, prof., Nikola Sedlar, prof. Predrag Dobrotić, prof. kao i voditelj i autor projekta dr.sc. Branimir Štimec, prof. Pokrovitelji projekta su Općine Vinica, Cestica, Petrijanec, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Certus Sustavi, Stolarija Mesek, HAK AK Varaždin, OŠ Vinica, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec i VII.OŠ Varaždin.

- Ovim putem molimo sve sudionike u prometu da uvijek budu oprezni, da poštuju prometne propise i pravila kao bi se broj prometnih nesreća sveo na minimum. Pripazimo na bicikliste, a naročito na najmlađe koji se tek uče pravilno ponašati u prometu - apeliraju organizatori.