U samo tri mjeseca bit će praizvedena čak četiri djela varaždinskog skladatelja Davora Bobića Foto: Ilustracija

U samo tri mjeseca bit će praizvedena čak četiri djela varaždinskog skladatelja Davora Bobića

Igor Čolaković | 10.12.2019. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

U samo tri mjeseca bit će praizvedena čak četiri djela varaždinskog skladatelja Davora Bobića, koji kaže kako je ovo - njegova zlatna jesen. Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbenoj jeseni praizvedena je Bobićeva kompozicija Kutnarijada za violinu i Cantus Ansambl, na nedavnoj inauguraciji varaždinskog biskupa Bože Radoša praizvedena je njegova skladba - Prva poslanica Korinćanima, na svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević praizvedena je - Čarobna škrinjica za solo čembalo, a u Dubrovniku će 15. prosinca biti praizvedeno i njegovo djelo Orlando.

- Skladbu koja je praizvedena u Samoboru posvetio sam Katarini Kutnar, dobitnici prošlogodišnje Nagrade Ferdo Livadić, koja je s Cantus ansamblom, pod ravnanjem maestra Berislava Šipuša, odlično izvela ovu kompoziciju. Velika mi je čast i privilegija bila prilika da skladam djelo koje sam posvetio varaždinskim biskupima Josipu Mrzljaku i Boži Radošu. Uzeo sam taj starokajkavski prijevod Prve poslanice Korinćanima, koji mi je fascinantno zvučao, i skladao sam djelo, koje su na inicijativu Višeslava Jaklina, predobro izveli Chorus Dominicalis s orkestrom u kojem je svirao i moj sin Fran. Bilo je jako dojmljivo, svečano i dostojanstveno - istaknuo je ovaj varaždinski skladatelj, kojemu je s velikim uspjehom nedavno praizvedena i kompozicija - Čarobna škrinjica.

Ovu je skladbu Davor Bobić posvetio mladom čembalistu Franji Biliću, prošlogodinjem dobitniku Nagrade Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži.

- Franjo Bilić je fascinantno praizveo ovo djelo koje sam nazvao po animiranom filmiću Čarobna škrinjica, u kojem je korištena moja glazba. To nije ista glazba, povezuje ih tek zvuk čembala. Skladba mi je jako draga, a očito se dopala i publici na gala koncertu u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojem su nastupili i Zagrebački solisti - rekao je maestro Bobić o praizvedbi kompozicije - Čarobna škrinjica (vremepolov).
Praizvedbu će uskoro imati još jedno Bobićevo djelo - Orlando, koje će biti praizvedeno u dubrovačkom kazalištu Marina Držića, 15. prosinca, na završnom koncertu povodom - Orlandove 2019. godine

- Dubrovnik ove godine obilježava 600 godina svoga Orlanda, simbola dubrovačke slobode, stoga mi je posebna čast da će moja kompozicija biti praizvedena na svečanom koncertu na kojem će Dubrovački simfonijski orkestar izvesti Simfoniju broj 3. u D -duru Luke Sorkočevića, Hommage a Sorkočević Borisa Papandopula, Dvorakove Legende te tri tradicionalne dubrovačke pjesme. Ovoga sam ljeta naime, slučajno kod Onofrijeve česme čuo nekog starog čovjeka kako svira lijericu i pomislio kako bi taj tradicijski dubrovački instrument zvučao uz simfonijski orkestar. Tu sam ideju iznio ravnatelju dubrovačkog simfonijskog orkestra Damiru Milatu, koji se oduševio i tako sam dobio prigodu da skladam prvu takvu kompoziciju u povijesti glazbe. Lijericu će svirati Mario Lale, unuk utemeljitelja ansambla Linđo, a izvedbom će ravnati Marc Tardue, ugledni američki dirigent, kojemu je lijerica bila potpuno nepoznati instrument. Vjerujem da će to biti izvedba za pamćenje te da će se ta moja kompozicija još puno izvoditi, nadam se i na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara - rekao je Davor Bobić, čija je skladba Menora, ovoga vikenda s velikim uspjehom izvedena na Malti.

Označeno u