U potrazi za snovima: Podrum ponedjeljkom predstavlja Jelenu Buden i Filipa Kličeka

Srećko Lebinec | 28.4.2024. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Zajedničkom izložbom slika i crteža Jelene Buden i Filipa Kličeka pod nazivom "U potrazi za snovima" postavljenom u podrumu CZM P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu, nastavlja se peta sezona programa "Podrum ponedjeljkom" Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Autori se predstavljaju s dvadesetak radova, neobično zanimljivih, stilski usklađenih bez obzira na činjenicu da su im teme različite. Već u samom konceptu kojim su se Jelena Buden i Filip Kliček prijavili na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je sredinom prosinca 2023. godine raspisala VANIMA, vidljivo je njihovo promišljanje i sjajna razrada poprilično burnih ideja.

Najbolje je stoga u ovom uvodu izravno citirati njihov koncept:

"Život je projekcija slika u našem mozgu i ne postoji razlika između onih stvorenih iz realnosti i slika stvorenih u našim snovima jer niti jedna nema veću vrijednost od druge. - H.P. Lovecraft 

Polazeći od ove teze izložba istražuje čin pronalaženja izgubljenih snova. Tražeći snove pronalazimo dijelove sebe razbacane po neočekivanim mjestima. Pronalaženjem takvog mjesta i zaustavljanjem tog trenutka dobivamo jedinstvenu priliku za introspekciju i kontemplaciju. 

Koncept se sastoji od dvije faze: Invazije snova u stvarnost i Ulazak autora u prostor snova. Prva faza se bazira na dolasku snova u naš svijet. Tim aktom dobiva se osjećaj neizvjesnosti, straha, nemira, otuđenosti i zbunjenosti. Realističan prikaz ulica i zgrada suprotstavlja se nadrealnim situacijama.

Druga se faza bazira na osobnoj potrazi. Umjetnik ulazi u novu dimenziju - paralelni svemir snova. U njemu istražuje svoje želje i strahove. U snovima pronalazi elemente euforije, užitaka, ambicije, straha od smrti, traženja ljubavi, samoće. Zadnji dio koncepta istražuje moć umjetnosti kao terapeutske prakse kroz reinterpretaciju strahova i noćnih mora koji se pretvaraju u opipljiva fizička tijela uz pomoć linija i oblika na papiru. Ovaj dio izložbe ima za cilj povezati posjetitelje s njihovim dubokim emocijama, potičući ih na suočavanje s vlastitim strahovima i transformaciju negativnih iskustava kroz kreativni proces."

I iako Lovecraft kojeg su citirali na početku svog koncepta idealno ocrtava složenost čina u koji su se upustili Jelena Buden i Filip Kliček, njihovi radovi, ali i njihove biografije, asocijativno u sjećanje dovode pjesnika-avanturista Blaise Cendrarsa koji u svojoj poemi "Transsibirska proza ili mala Jeanne od Francuske" na jednom mjestu kaže: Mi smo oluja u lubanji gluhog čovjeka.

Cendrarsov spjev zasnovan na simultanim slikama i asocijacijama i ritmičkoj osebujnosti, u cijelosti je u toj knjizi ilustrirala Sonia Delaunay-Terk i ta je suradnja mladog pjesnika modernista i apstraktne umjetnice predstavljala pravu senzaciju u avangardnim pariškim krugovima, a sačuvani primjerci danas su dio zbirki najpoznatijih svjetskih galerija.

Počecima stvaralačkog rada Jelene Buden i Filipa Kličeka možemo svjedočiti u maloj podrumskoj galeriji Centra za mlade u Varaždinu i uz ostalo svakako valja pohvaliti njihovu odvažnost u kreativnoj, gotovo avanturističkoj potrazi za izgubljenim snovima.

Izložba „U potrazi za snovima“ će biti otvorena u ponedjeljak, 29. travnja u 19 sati.

U_potrazi_za_snovima_P4_24042024_1.jpg

U_potrazi_za_snovima_P4_24042024_2.jpg

U_potrazi_za_snovima_P4_24042024_3.jpg

U_potrazi_za_snovima_P4_24042024_4.jpg

U_potrazi_za_snovima_P4_24042024_5.jpg