U petak se u koncertnoj dvorani HNK-a održava koncert Gradskog zbora Brodosplit

MGA/VV | 7.11.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Koncertnog ureda Varaždin i uz potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te Udruge OS koja promiče, razvija i unapređuje široki spektar disciplina u području zavičajne kulture kao i hrvatskog kulturnog i nacionalnog nasljeđa te kulturnog identiteta i osobitosti prijateljskih naroda i etničkih manjina, u petak 8. studenoga u 19 sati u VKD HNK u Varaždinu prvi će puta imati koncert Muški pjevački zbor Brodosplit iz Splita.

Na varaždinskom koncertu zbor će izvoditi program na kojemu su u blokovima i Mendelssohnova i Papandopulova djela, Tijardovićev "Splitski akvarel", Gotovčevu "Dobra večer uzorita", Stipišićevu "Dalamatino povišću utrujena", kao i dirigentovi aranžmani blues i rock standarda.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.).Na Međunarodnom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto. Na Međunarodnom natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova "Zlatna vila" u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike. U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova. U Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann" zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD.

Od 1988.godine vođenje zbora preuzima Vlado Sunko glazbeni je pedagog, dirigent i skladatelj. Sunko je utemeljitelj i prvi voditelj Zbora dječaka (1991.). Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Split i dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije.