U petak i subotu predstava "Legenda" na Sceni Rogoz

HNK/vv | 11.5.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

U petak 12. svibnja i subotu 13. svibnja s početkom u 20 sati na Sceni Rogoz možete pogledati predstavu LEGENDA.

Predstava je nastala kao autorski projekt Vesne Kosec-Torjanac, Filipa Eldana i Nikše Eldana prema istoimenoj drami Miroslava Krleže.

Legenda, koju je Krleža napisao u jesen 1913., a tiskana je godinu dana kasnije bila prva legenda iz njegove zamišljene simboličke pentalogije, tzv. Gigantomahia,  koja je trebala objediniti Krista, Michelangela Buonarrotija, Columba, Kanta i Goyu, a praizvedena je tek 1978. u Narodnom pozorištu u Zenici u režiji Slobodana Unkovskog. Scensko čitanje  (Centar M. Krleže, Gvozd) u režiji G. Para 2015. godine uzima se kao prva izvedba u Hrvatskoj.

Isus vodi žestok dijalog sa svojom Sjenom koja ga nagovara da odustane od križa i da se posveti jednostavnom građanskom životu. U „priči punoj mjesečine“, Sjena, Isusov alter-ego, „njegov mistični pratilac za dugih besanih noći“, u „krvavim vizijama“ anticipira buduća krvoprolića i ljudsku opačinu kao posljedicu ostvarenja Isusove nakane da se žrtvuje za narod. Poput meditativne poezije s oštrom kritikom zbilje koja metafizički propituje „veliku priču“, tzv. „komad ideja“,  traži ključ za scensko ostvarenje. Uvjereni smo da je bezvremena tema i Krležino pismo kreativna poslastica za proces u kojem se  nalazimo. Kao autorski tim, Krležinu temu i motive uzimamo kao „vlastito breme“ da bismo prikazali probleme ljudske egzistencije danas kada sve manje tragamo za istinom i sve rjeđe prihvaćamo odgovornost slobode i ljubavi.

U ulozi Isusa gledamo Filipa Eldana, dok njegovu sjenu igra Nikša Eldan. Dea Presečki igra Mariju koja se pojavljuje na impresivnim video projekcijama. Predstavu prati živa glazba Vida Novaka Kralja.

Više detalja o predstavi možete naći OVDJE.

Ulaznice možete kupiti putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Blagajna HNK u Varaždinu
telefon 042/200 250
email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.