U njezinom domu ljubav i sigurnost našlo 15 djece; sada dobila Nagradu za životno djelo

vv | 1.6.2023. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

U Hrvatskoj je 31. svibnja proglašen Nacionalni dan udomiteljstva te je ove godine prvi puta proslavljen. Na taj je način odano priznanje svim udomiteljima kojih u Hrvatskoj ima oko 2.500.

Tim je povodom Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2023. godinu, a među nagrađenima su i dvije udomiteljice iz Varaždinske županije.

Nagradu za životno djelo dobila je Ana Mikulek iz Nove Vesi Petrijanečke u Varaždinskoj županiji, čiji udomiteljski staž traje već 28 godina. U njezinu je obitelji dosad došlo više od 15 djece i svi su ondje pronašli dom, ljubav i sigurnost. Od 2019. godine gospođa Mikulek brine i o teško bolesnom četverogodišnjem dječaku koji zahtijeva 24-satnu skrb i njegu.

Osim Nagrade za životno djelo, godišnja nagrada uručena je Mariji Igrec iz Varaždina, majci dvije odrasle kćeri, koja se udomiteljstvom bavi više od 18 godina te je u tom razdobolju udomila 13-ero djece, od kojih su neka u njezinoj obitelji i više od 15 godina. Podršku pruža djeci na ulasku, kao i mladima na izlasku iz sustava udomiteljske skrbi. Marija Igrec ujedno je i predsjednica Zipke - udruge udomitelja djece i mladih Varaždinske županije.

Dobitnicima je nagrade uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.