U nedostatku radnika, tvrtke se okrenule studentima i učenicima koji zarađuju i 7.000 kuna Foto: Krešimir Đurić

U nedostatku radnika, tvrtke se okrenule studentima i učenicima koji zarađuju i 7.000 kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 26.8.2019. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

To što u Varaždinskoj županiji rade Pakistanci, Nepalci ili Ukrajinci više nije nikakva novost. Sve više poslodavaca muku muči s nedostatkom radnika te iz uvoze iz stranih zemalja. No, zbog nedostatka kvalitetnih radnika na tržištu rada, ali i zbog godišnjih odmora, sve više poslodavaca iz Varaždinske županije poseže za radnom snagom među učenicima i studentima kojih je, kako doznajemo, sve više zainteresirano za zaradu tijekom ljeta.

Studenata više, ali ipak premalo

Od početka ove kalendarske godine do sredine kolovoza posredstvom Student servisa SC-a Varaždin radilo je 5421 studenata, što je povećanje od čak 21 % u odnosu na prošlu godinu!
- Kada promatramo samo ljetne mjesece, kada je naglasak na sezonskim poslovima, ove godine imamo povećanje od čak 26 % u odnosu na isto promatrano razdoblje prošle godine, a u nepuna tri mjeseca tijekom ljeta posredovali smo u radu više od 4.000 studenata. Iako je dosta veliki interes studenata za rad, još uvijek je nedovoljan da bi se pokrile sve otvorene pozicije i potrebe za radnom snagom – istaknula je Sonja Nidogon Višnjić iz SC-a Varaždin.
Zbog nedostatka radnika poslodavci radnu snagu traže i među srednjoškolcima. Iako gužve ispred vratiju Učeničkog servisa na Elektrostrojarskoj školi trenutno nema, u lipnju, kada je završila nastava brojni su se učenici bacili u potragu za poslom preko ljeta i dodatnom zaradom.
- U ovoj godini izdano je 2271 ugovora, dok je lani bilo nešto više izdanih ugovora, 2436. No sve te brojke su puno veće u odnosu na prije nekoliko godina jer je sve više učenika koji žele raditi preko ljeta ili praznika i tako zaraditi – rekao je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.
Jedan od glavnih razloga što je sve više učenika i studenata zainteresirano za rad je, kako doznajemo, zato što se na taj način može dobro zaraditi. Učenici mogu zaraditi od 100 do 7000 kuna, koliko iznose najviše isplate poslodavaca učenicima. Da se može dobro zaraditi potvrdio nam je i Varaždinac Fran Dobrenić, koji ovog ljeta preko Učenikog servisa radi na Prvoj školskoj televiziji Elektrostrojarske škole.
- Koliko znam, minimalna satnica je 18 kuna, ali poslodavci obično učenike tretiraju kao studente, pa im je satnica oko 24 kune. Iz svog iskustva, mogu reći da se može dobro zaraditi preko Učeničkog servisa. Moji prijatelji koji su radili po kafićima, ali i u nekim tvrtkama u Varaždinskoj županiji zadovoljni su zaradom jer si na taj način osiguraju džeparac za novu školsku godinu ili si tako zarade novce i mogu si kupiti što žele, ali za to nisu imali novaca – rekao je Fran koji za poslodavca, svoju bivšu školu, planira raditi i dalje, ali ubuduće preko Student servisa s obzirom da je od jeseni student Sveučilišta Sjever.

Više pročitajte u novom broju Varaždinske vijesti...