U nedjelju četvrti koncert sezone Varaždinskog komornog orkestra Foto: VV arhiva

U nedjelju četvrti koncert sezone Varaždinskog komornog orkestra

Varaždinske vijesti | 14.4.2018. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 15. travnja, Varaždinski komorni orkestar održat će četvrti koncert 24. sezone 2017/18. Koncert će se održati s početkom u 19.30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Koncertna majstorica i umjetnička voditeljica je Ivana Penić Defar, violina, a gost-solist bit će violončelist Alfonso Ferre Martinez.

Na programu će biti djela Franza Schuberta (Allegro assai, stavak za gudački kvartet u c-molu, D. 703 te 14. gudački kvartet u d-molu, D- 810, Smrt i djevojka; Allegro; Andante con moto; Scherzo: Allegro molto; Presto) i Josepha Haydna (Koncert za violončelo i orkestar u C-duru, Hob. VIIb:1; Allegro moderato, Adagio; Rondo: Allegro).

S Varaždinskim komornim orkestrom Ivana Penić-Defar je počela surađivati kao gostujuća članica još kao studentica, a ta se suradnja nastavila uz povremene prekide do danas, kada je stalna članica, a od 2013. i kao jedna od koncertnih majstorica.

Španjolski violončelist Alfredo Ferre Martinez (Elda, 1994), pobjednik 6. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro, osvojio je na tome natjecanju, u veljači 2016. u Zagrebu, još četiri posebne nagrade, među kojima i koncert u pretplatničkoj sezoni kojim ga nagrađuje Varaždinski komorni orkestar. Dobitnik brojnih španjolskih nacionalnih nagrada, violončelo je počeo učiti na konzervatoriju u rodnome gradu, a nastavio na čuvenoj Visokog glazbenoj školi kraljice Sofije u Madridu u razredima Natalije Šahovske i Michala Dmočovskog, te Ivana Monighettija. Godine 2015. primio je od kraljice Sofije, po kojoj je škola nazvana, nagradu za najboljeg studenta violončela, a nedavno je primio nagradu Jean Nicolas Firmenich na festivalu Verbier. Trenutno je student Ivana Monighettija i Sol Gabette na Muzičkoj akademiji u Baselu. Kao solist je do sada nastupao u Madridu, Barceloni, Alicanteu, Santanderu, Zagrebu, Conquesu i Dominikanskoj Republici uz Akademski orkestar Kraljice Sofije, Lűneburški barokni orkestar, Simfonijski orkestar Elche, Orkestar Juan Pablo Duarte, Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačke soliste, pod ravnanjem Zubina Mehte, Gűntera Pichlera, Juanjoa Mene, Gabora Takacs-Nagyja i Heinza Holligera. Sudjelovao je na festivalima u Verbieru, Kronbergu, Encuentro de musica u Santanderu i La lumiere du Roman u Conquesu. Nakon Varaždina očekuju ga nastupi s orkestrom YES u Švicarskoj i recitali u Španjolskoj, Švicarskoj i Italiji. Svira na violončelu majstora Stefana Scarampelle (Mantova, 1905) zahvaljujući zakladi Boubo-Music.

Koncert će izravno prenositi III. program Hrvatskog radija.