U Muzeju Međimurja Čakovec sutra otvorenje izložbe "Lončarska obitelj Lesjak"

VV | 12.10.2023. u 09:39h | Objavljeno u Društvo

U novouređenom Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 13. listopada, u 18 sati otvara se izložba „Lončarska obitelj Lesjak. Izbor predmeta iz donacija članova obitelji Lesjak“.

Na izložbi će javnosti prvi put kao cjelina biti predstavljeni predmeti koje su članovi obitelji Lesjak; Ivan Lesjak, sin Antun i unuka Đurđica (udana Horvat) donirali Muzeju Međimurja Čakovec. Autorica izložbe je Janja Kovač, viša kustosica etnografskih zbirki MMČ-a, a izložba je otvorena do 3. prosinca.

Sveukupno će na izložbi biti izloženo 156 predmeta iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec koje su ili izradili ili su direktno povezani s Ivanom Lesjakom, Antunom Lesjakom i Đurđicom Horvat. Predmeti su u MMČ stizali od 1960. do 2021. godine. Radi se o 154 lončarskih predmeta, fotografija i lončarskoj opremi s Etnografskog odjela te dvjema bistama Ivana i Julijane Lesjaka koje se čuvaju u Likovnoj galeriji.

Uz izložbu, koja će se moći razgledati do sredine prosinca, bit će organizirana vodstva za građanstvo, popularno predavanje te turnir u igranju „Pamtilice“, edukativne igre koja je osmišljena na temelju izloženih predmeta.

- Ovom izložbom slijedimo tradiciju predstavljanja značajnih donacija koja se njeguje unutar naše kuće. Tako javnosti predstavljamo dio našeg fundusa, ali i javno zahvaljujemo donatorima što su Muzej Međimurja Čakovec prepoznali kao instituciju u kojoj će baština Međimurja biti na adekvatan način čuvana, istraživana i prezentirana javnosti te trajno pohranjena - ističu u MMČ.