U Maruševcu obilježen 66. rođendan slikara Jurice Varge

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.4.2016. u 20:12h | Objavljeno u Društvo

Udruga prijatelja dvorca Maruševca organizirala je skup pod nazivom "Pričaj o Jurici" povodom proslave rođendana Jurice Varga u općini Maruševec.

Stihovima I.G.Kovačića, Blanka Glavica Ječmenica, predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, pozdravila je Maruševčane i goste, prijatelje i poštovatelje slikara Jurice Varge.

Povodom obilježavanja Juričinog rođendana, Udruga je dala otisnuti dopisnicu-razglednicu na kojoj je autoportret slikara, dok je na poleđini kratak tekst o umjetniku.

Na sam dan rođenja, na pošti u Maruševcu bio je u upotrebi prigodan žig, odobren u centrali HP Zagreb. Kako je istaknuo Josip Jelenečki, jedan od autora, dopredsjednik u Varaždinskom klubu kolekcionara (VKK), ovaj žig je trajni zapis, dostupan širom svijeta elektroničkim putem svima koji su zainteresirani.

Skup je pozdravio i Milan Pavleković novoizabrani predsjednik VKK, te Udruzi poklonio i posebnu prigodnu kovertu sa slikom Jurice Varga.

Obraćajući se prisutnima, načelnik Općine Maruševec Ivan Šagi posebno je istaknuo važnost Udruge u promicanju imena Općine Maruševec, obilježavanju znamenitih ličnosti vezanih uz općinu Maruševec i očuvanju kulturno-povijesnh vrijednosti ovog kraja.

Naime, Jurica Varga rođen je 7. travnja 1950.god. u Varaždinu, gradu u kojem je proveo životni vijek. Slikanjem se bavio 40 godina, predano s puno ljubavi i entuzijazma, neumorno dijeleći radost stvaranja s mnogobrojnim umjetnicima, amaterima, ranjivim i marginaliziranim skupinama, sa svim uzrastima. Svih tih godina bio je prisutan u društvenom životu, Varaždina i svih gradova i općina Varaždinske županije, ali i širom Hrvatske pa i izvan granica.

S posebnom je radošću i često boravio u Maruševcu, pa mu je kao organizatoru stotina izložbi i različitih kulturnih događanja, 1999.god. dodijeljen naslov „Dvorski slikar dvorca Maruševca“, koji je on s velikim ponosom nosio.