U Lepoglavi održan 23. Međunarodni festival čipke "Čarobna kraljevska čipka"

Igor Čolaković | 16.9.2019. u 10:07h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić podsjetio je na svečanom otvorenju festivala u petak, 13. rujna, kako je ovaj grad kolijevka hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, koja je poznata upravo po svojoj čipki, čiju je univerzalnu vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši prije točno deset godina lepoglavsku čipku na Svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.
- Lepoglava je grad duge i bogate kulturne tradicije, koju dugujemo pavlinima, ali i tradicijske kulture, koju imamo zahvaliti upravo našim čipkaricama, koje su očuvale tu iznimno vrijednu tradiciju i koje vještinu izrade lepoglavske čipke prenose novim naraštajima. Zahvaljujući toj tradiciji Lepoglava se može prezentirati ne samo lokalno ili na nacionalnoj razini, već u cijelom svijetu, što najbolje svjedoči podatak da na ovogodišnjem festivalu predstavljamo čipke iz čak 16 zemalja svijeta, među kojima su, prvi puta, i čipke iz zemalja Južne Amerike. Zahvaljujući našoj čipki stekli smo mnogo prijatelja, sklopili smo mnoga partnerstva, uspostavili smo niz kulturnih veza i stjecali nova iskustva u očuvanju i prezentaciji te vrijedne tradicijske baštine. S ponosom možemo reći kako je Lepoglava ovih dana čipkarsko središte svijeta - istaknuo je gradonačelnik Lepoglave pred uzvanicima na svečanom otvorenju lepoglavskog čipkarskog festivala te podsjetio kako Lepoglava, kolijevka naše kulture, ove godine obilježava nekoliko iznimno vrijednih jubileja vezanih uz njenu bogatu kulturnu tradiciju.
O dugoj i bogatoj kulturnoj tradiciji Lepoglave na svečanosti je govorio i Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije, koji je naglasio kako je Međunarodni festival čipke u Lepoglavi događanje s velikom međunarodnom reputacijom, koje značajno doprinosi ukupnoj kulturnoj i turističkoj ponudi Varaždinske županije.

Po baštini smo prepoznatljivi

- Naša vrijedna kulturna i tradicijska baština, kakva je lepoglavska čipka, ono je po čemu smo prepoznatljivi u svijetu. Ona ima svoju iznimnu kvalitetu, jedinstvenost i jasnu prepoznatljivost, stoga sigurno obogaćuje i turističku ponudu, ne samo ovoga kraja, već i cijele Hrvatske. Lepoglava je izvrstan primjer kako valja čuvati, štititi i predstavljati tu vrijednu baštinu - rekao je Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma.
Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, također je istaknuo univerzalnu ljepotu i prepoznatljivost lepoglavske čipke te važnost očuvanja te vrijedne kulturne baštine.
- Tom velikom kulturnom bogatstvu koje imamo moramo sačuvati opstojnost, zaštititi ga i predstaviti širokoj javnosti, a upravo je Međunarodni festival čipke u Lepoglavi pravi primjer kako valja skrbiti i predstavljati takve jedinstvene vrijednosti naše zemlje - poručio je pomoćnik ministrice kulture, koji je tom prigodom istaknuo podršku Ministarstva kulture u realizaciji kulturnih projekata u Lepoglavi, kakav je Centar pavlina, koji će omogućiti da se vrijedna kulturna i tradicijska baština Lepoglave dostojno predstavi i sačuva za nove naraštaje.

Čipke iz četiri španjolske regije

Njegova ekselencija Alonso Dezcallar de Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske u Zagrebu, zemlje - partnera ovogodišnjeg festivala, naglasio je značaj međunarodne suradnje i povezivanja čipkarskih središta Europe, zahvaljujući kojemu su posjetitelji lepoglavskog festivala imali prigodu vidjeti najljepše primjerke čipke iz raznih krajeva Španjolske, od Tenerifea, Almagroa, Tordesillasa i Camarinasa.
- Izuzetno smo ponosni da u Lepoglavi imamo prigodu predstaviti bogatstvo i raznolikost španjolske čipkarske tradicije te njenu specifičnu izradu. Čipkarstvo u Španjolskoj ima dugu i bogatu tradiciju, koja seže još u 15. stoljeće. Tijekom stoljeća nastali su razni stilovi i čipkarske škole, koje s velikim zadovoljstvo predstavljamo u pavlinskom samostanu u Lepoglavi - naglasio je veleposlanik Kraljevine Španjolske, dodavši kako je čipka postala važan dio kulture, ali i gospodarstva Španjolske, koje valja čuvati i zaštititi na primjeren način.
Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik visoke pokroviteljice 23. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi - predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, istaknuo je kako lepoglavski festival čipke na najbolji način „predstavlja posebnost i ljepotu lepoglavske čipke“, ali i bogatu kulturnu tradiciju ovoga kraja.
- Vrijedne lepoglavske čipkarice u izradu čipke ulažu ogroman trud, puno strpljenja i odricanja, koji im se vraća kroz priredbe kakva je ovaj festival, na kojemu imaju prigodu predstaviti svoje umijeće i svoj rad. Stoga moramo biti ponosni na naše čipkarice, na čipku koju izrađuju i čuvaju, na našu tradicijsku baštinu. Čipka nije samo lijepi ukras, ona je utjelovljenje rada i mara generacija čipkarica koje su u jedinstvene primjerke čipke utkale i bogatu povijest lepoglavskog kraja - poručio je izaslanik predsjednice Republike, koji je uz počasne plotune kuburaških društava otvorio 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.
U glazbenom dijelu svečanog programa otvaranja nastupili su sopranistica Gabrijela Hrženjak uz klavirsku pratnju pijaniste Nikole Grabara, sjajna flamenco pjevačica Nina Čorić uz gitarsku pratnju Gorana Žegarca te Limena glazba Lepoglava.

Čipke iz 16 zemalja svijeta

Festivalska publika ove je godine u Lepoglavi imala prigodu razgledati uz najljepše primjerke lepoglavske čipke i čipke iz samostana benediktinki svetog Ivana Krstitelja i svetog Antuna Opata iz Hvara, pašku čipku, čipku iz Primoštena, Sikirevaca, Ozlja, svetomarsku čipku iz Svete Marije, te čunčanu čipku iz okolice Krašića. Pozornost posjetitelja plijenile su i čipke nastale u poznatim čipkarskim središtima Europe, među kojima su i ove godine bili izvrsni primjerci čipke iz poljske Bobowe, zatim iz mađarskog grada Kiskunhalas, čipke iz slovenske Idrije, Žirija i Železnika, čipku iz zbirke samostana - duhovnog centra svetog Ilije na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, zatim čipke iz talijanskog Novedratea, čipku iz Estonije, Belgije, Austrije i Nizozemske, ali i iz Brazila, Venezuele i Puerto Rica.
Posjetiteljima međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi posebno su pak predstavljene čipke iz četiri španjolske regije, iz Tenerifea, Almagroa, Tordesillasa i Camarinasa, a veliku pozornost pobudila je i izložba - Čarobna čipka, izložba keramike s motivima lepoglavske čipke, koju su pripremile Zrnka Šulak, Snježana Varović i Goran Zidar te atraktivna izložba večernjih haljina od metalnog konca s motivima lepoglavske čipke.

Sadržajni popratni program

Na festivalu su ove godine održana i predavanja te radionice koje su organizirane uz Dan Europske godine kulturne baštine na temu - Umjetnost i zabava, filatelistička izložba te izložba učeničkih zadruga iz lepoglavskog kraja. I ove je godine ispred restorana Ivančica postavljen sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Posebno atraktivni program organizirala je u subotu zemlja - partner festivala, priredivši Flamenco show plesne grupe Flame&Co, dok je u nedjelju festivalska publika imala prigodu uživati u nastupu Folklorne skupine Osijek 1862, koji je upriličen u suradnji s FolkoFonijom, međunarodnim festivalom tradicijske kulture koji je proteklog vikenda organiziran u Varaždinu. U nedjelju je u Domu kulture u Lepoglavi igrana i kazališna predstava - Iluzije, varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, u kojoj, u okviru europskog projekta Umjetnost i kultura 54+, nastupaju i lepoglavske čipkarice.
Bogat i sadržajni program ovogodišnjeg međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi završio je već tradicionalnim koncertom Limene glazbe iz Lepoglave te Pihalnog orkestra iz slovenskog mjesta Železniki.

Podrška kulturnim projektima u Lepoglavi

Izložbe na 23. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi prvog festivalskog dana razgledala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. - Ministarstvo kulture već godinama prati ovu manifestaciju, ali i aktivnosti lepoglavskih čipkarica, koje čuvaju tu tradiciju koju smo upisali kao nematerijalno kulturno dobro na listi UNESCO-a. Drago mi je da je kroz tu suradnju stvorena mreža koja je omogućila da festival u Lepoglavi ima i vidljivu međunarodnu dimenziju, da je zahvaljujući toj mreži ostvarena suradnja s drugim europskim čipkarskim središtima i zajednički projekti na očuvanju i prezentaciji tradicijske baštine, koji će pomoći da se to posebno umijeće prenosi i očuva za sljedeće generacije. Ključno je da zainteresiramo mlade ljude koji će zavoljeti čipkarstvo i naučiti vještinu izrade čipke te tako nastaviti tradiciju koja nas je dovela do toga da imamo nešto ovako vrijedno i prepoznato na međunarodnoj razini - istaknula je ministrica kulture te najavila kako će Ministarstvo kulture kroz različite projekte i programe nastaviti podržavati čipkarstvo u Lepoglavi, poglavito projekt izgradnje Centra za posjetitelje u Lepoglavi te daljnju obnovu pavlinskog samostana.
Izložbe na 23. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi prvog festivalskog dana razgledala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.
- Ministarstvo kulture već godinama prati ovu manifestaciju, ali i aktivnosti lepoglavskih čipkarica, koje čuvaju tu tradiciju koju smo upisali kao nematerijalno kulturno dobro na listi UNESCO-a. Drago mi je da je kroz tu suradnju stvorena mreža koja je omogućila da festival u Lepoglavi ima i vidljivu međunarodnu dimenziju, da je zahvaljujući toj mreži ostvarena suradnja s drugim europskim čipkarskim središtima i zajednički projekti na očuvanju i prezentaciji tradicijske baštine, koji će pomoći da se to posebno umijeće prenosi i očuva za sljedeće generacije. Ključno je da zainteresiramo mlade ljude koji će zavoljeti čipkarstvo i naučiti vještinu izrade čipke te tako nastaviti tradiciju koja nas je dovela do toga da imamo nešto ovako vrijedno i prepoznato na međunarodnoj razini - istaknula je ministrica kulture te najavila kako će Ministarstvo kulture kroz različite projekte i programe nastaviti podržavati čipkarstvo u Lepoglavi, poglavito projekt izgradnje Centra za posjetitelje u Lepoglavi te daljnju obnovu pavlinskog samostana.


Povelja Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije

Na svečanom otvaranju 23. Međunarodnog festivala u Lepoglavi, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, visoke pokroviteljice festivala u Lepoglavi, prenio je zahvalu predsjednice Republike lepoglavskim čipkaricama i organizatorima ovoga festivala na predanom i ustrajnom radu u zaštiti vrijedne tradicijske baštine. Izaslanik predsjednice tom je prigodom istaknuo kako će predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović organizatorima međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi predati Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i narodnog bogatstva. Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala bili su i Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Grad Lepoglava i Turistička zajednica Varaždinske županije.
Na svečanom otvaranju 23. Međunarodnog festivala u Lepoglavi, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, visoke pokroviteljice festivala u Lepoglavi, prenio je zahvalu predsjednice Republike lepoglavskim čipkaricama i organizatorima ovoga festivala na predanom i ustrajnom radu u zaštiti vrijedne tradicijske baštine.
Izaslanik predsjednice tom je prigodom istaknuo kako će predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović organizatorima međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi predati Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i narodnog bogatstva.
Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala bili su i Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Grad Lepoglava i Turistička zajednica Varaždinske županije.

Označeno u
Galerija slika