U Koprivnici otvorena izložba fotografija Ane Sever i Hrvoja Seleca Foto: Filmsko-kreativni studio VANIMA

U Koprivnici otvorena izložba fotografija Ane Sever i Hrvoja Seleca

Varaždinske vijesti | 18.1.2019. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Nakon izlaganja u Malom salonu palače Sermage u Varaždinu prošle godine, u petak 11. siječnja u Kulturno kreativnom centru Pixel u Koprivnici otvorena je izložba "EXARCHEIA: igralište moderne anarhije“ u organizaciji Udruge Mamuze, Udruge MOP Sveučilišta Sjever i Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Autori izložbe Ana Sever i Hrvoje Selec, bivša studentica i sadašnji student Sveučilišta Sjever, odjela MOP, izložbom fotografija prikazuju nam grafite poznatog kvarta grčke metropole. Izložbu su uz autore predstavili i doc.art.dr.sc. Mario Periša, te doc.art. Antun Franović, svjetski poznati akademski slikar.

- Prošlogodišnji službeni posjet Ateni bio je odlična prilika kako bi prošetali centrom, a uz vodstvo prijateljice Lito Theodosiou otkrivali smo mnoge političke poruke i značenja brojnih grafita koje smo tamo imali prilike vidjeti. Fascinirani zatečenim, odlučili smo dokumentirati ono najzanimljivije, a izložbom prikazati stanje u dijelu društva koje smo tamo zatekli – rekla je Ana Sever.

- Exarcheia je alternativna četvrt u središnjoj Ateni, koja se temelji na solidarnosti, razmjeni, izravnoj demokraciji i samoupravljanju. Ovaj kvart ima odlučan boem i arty vibe. Ulice su pune barova, alternativnim kulturnim centrima, knjižarama, malim trgovinama i izdavačkim kućama, ukrašene živopisnom uličnom umjetnošću koja prikazuje povijest tog područja. Aktivisti su ovo mjesto iskoristili za prihvaćanje izbjeglica, a mještani im pomažu pri čišćenju, kuhanju, ali i osiguravaju noćni nadzor kako bi ih štitili od ekstremne desnice. Izložbom smo željeli prikazati kako postaje jasno da je današnjoj demokraciji potrebna ozbiljna revizija, što nam pokazuju i česti prosvjedi u Grčkoj, kolijevci demokracije. Jer ipak, demokracija živi i ovisi o sudjelovanju svih njenih građana, što bi danas trebalo biti jasnije nego ikad – ističe Hrvoje Selec.

Izložba u Koprivnici ostaje otvorena do 20. veljače, a autori izložbe zahvaljuju svim organizatorima na podršci.

foto_izlozba_Exarcheia_Ana_Sever_Hrvoje_Selec_02.jpg

foto_izlozba_Exarcheia_Ana_Sever_Hrvoje_Selec_01.jpg

foto_izlozba_Exarcheia_Ana_Sever_Hrvoje_Selec_03.jpg

foto_izlozba_Exarcheia_Ana_Sever_Hrvoje_Selec_plakat.JPG