U Izložbenom salonu palače Sermage izložba Međuprostori autorice Anje Strelec

Varaždinske vijesti | 3.4.2021. u 09:38h | Objavljeno u Društvo

U Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin izložbom pod nazivom Međuprostori predstavlja se umjetnica Anja Strelec.

Projekt Međuprostori nastao je za vrijeme prvog lockdowna u Bruxellesu kao potreba da se dokumentira i arhivira jedinstven trenutak u povijesti, nepoznata situacija i reakcija ljudi koji su se u njoj našli. Ograničenje kretanja, zatvaranje radnji i kulturnih institucija, nošenje maski čak i na otvorenom prostoru te strah od virusa oblikovali su nove vizure grada, koji je sad postao kao kulisa. Arhitektura dobiva nove dimenzije i značenja, kroz praznine cesta i trgova stvaraju se novi međuprostori i međuodnosi. Novi pojam socijalne distance još više udaljuje ljude, čineći ih nepovjerljivima jedne prema drugima i stvarajući još veće prostorne odmake između njih.

Upravo te novonastale međuprostore, fizičke i metaforičke, Anja Strelec istražuje i dokumentira nepoznato, prateći korake i pomake života grada prema novoj stvarnosti. Izložbu fotografija prati i kratki video, također napravljen od fotografija stop motion tehnikom, prikazujući atmosferu lockdowna, podcrtavajući istovremenost prekida i kontinuiteta života grada i prilagodbu novoj stvarnosti.

Anja Strelec (Varaždin, 1985.) hrvatska je audiovizualna redateljica i fotografkinja koja živi i radi u Bruxellesu. Nakon diplome na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u Francuskoj završava magisterij iz audiovizualne i filmske produkcije na Sveučilištu „Paul Valéry“ u Montpellieru te magisterij iz audiovizualne i filmske režije na Sveučilištu „Mirail“ u Toulouseu. Uz umjetničko djelovanje kroz razne vizualne formate, posljednjih deset godina radi kao samostalna audiovizualna redateljica i fotografkinja za belgijsku televiziju, BBC Studioworks, Europsku komisiju i međunarodne organizacije kao što je UNICEF.

Izložba je realizirana uz pokroviteljstvo Gospodarskog i trgovinskog ureda pri Veleposlanstvu Kraljevine Belgije u RH.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, uz izložbu se ne organizira otvorenje uz nazočnost publike.

Za posjetitelje će izložba biti dostupna za razgled, uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera, od 8. travnja do 2. svibnja u radno vrijeme Muzeja: utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci