FOTO: U Ivancu otvoren prvi Muzej planinarstva u Hrvatskoj

vv | 27.2.2017. u 11:14h | Objavljeno u Društvo

Svima kojima su poznate duge povijesne veze Ivančana sa svojom gorom (Planinarsko društvo osnovano je 1898. godine i jedno je od najstarijih u Hrvatskoj) razumljivo je zašto je ovaj muzej dobio upravo takav naziv.

Otvoren je manji dio muzeja, a kada bude otvoren cijeli, bit će to „smart“ muzej. U njemu će se čuvati baština još od staroga kamenog doba. Otvorena je i izložba „Muzej prije muzeja“, na kojoj su izloženi predmeti vezani uz rudarstvo i planinarstvo te dio fotografskog opusa pokojnoga ivanečkoga fotografskog doajena Petra Jagetića, koji je lani bio izložen u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Marina Držaić, v. d. ravnatelja muzeja, na otvorenju je govorila o tehničkim stvarima.

– Gradnja je počela je 2014., a do danas je u gradnju i opremanje uloženo oko 3,9 milijuna kuna. Najviše potpora za ovaj projekt stiglo je od Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a – naglasila je Marina Držaić.

Dramski umjetnici iz Hrvatskoga narodnoga kazališta Varaždin Zvonko Zečević i Sara Ipša čitali su neka od najljepših povijesnih pjesama i tekstova koje su o Ivančici prije više od stotinu godina napisali Božidar Kukuljević Sakcinski i dr. Adalbert Georgijević.

Izložba se može razgledati idućih mjesec dana (ulaz je zasad besplatan) petkom od 16 do 19 te u subotu od 10 do 13 sati. Učeničke i druge organizirane skupine mogu obići muzej i u drugim terminima, uz najavu u Grad Ivanec – tel. 404-883 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Galerija slika