U galeriji Zlati ajngel izlaže Tin Samaržija: Ekvilibrij u 20 slika Foto: Zlati Ajngel/fb

U galeriji Zlati ajngel izlaže Tin Samaržija: Ekvilibrij u 20 slika

jm/vv | 31.10.2023. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

U galeriji Zlati ajngel u petka, 27. listopada, otvorena je izložba slika zagrebačkog autora Tina Samaržije. Ovaj mladi autor varaždinskoj publici se predstavlja s ciklusom Ekvilibrij, u kojem se kroz dvadeset slika, koje je nazvao po glazbenim vrstama, igra s apstraktnim oblicima.

- S obzirom da je autor ove radove nazvao po glazbenim vrstama, želja mu je da ih gledamo kao partiture njegovih likovnih istraživanja. Suglasja, disonance, dinamika i tempo glazbe, ovdje pokušavaju pronaći izraz u likovnom jeziku. Igra s apstraktnim oblicima za njega je slična igri sa zvukovima. Teksture kojima ispunjava neke plohe na ovim platnima podsjećaju na isprepletene znakove slova i brojeva, svedene na njihove apstraktne, vizualne vrijednosti. I na taj način Samaržija postavlja likovne kvalitete kao osnovne parametre kojima se poigrava i kojima želi uspostaviti komunikaciju s gledateljem – rekao je između ostalog likovni kritičar Feđa Gavrilović.

katalog_tin_samardzija.jpg

katalog_tin_samardzija1.jpg

Ovu izložbu, u godini kada Ajngel slavi 25 godina, varaždinska publika može pogledati zahvaljujući umjetniku Robertu Šimraku, kod kojeg je ovaj mladi autor završio preddiplomski studij na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti.

Izložba Ekvilibrij u galeriji u Gajevoj 15 za razgled će ostati postavljena do 19. studenoga.

tin_samarzija.jpg

morandini_samardzija.jpg

zlati_ajngle_samardzija.jpg

morandinisamardzija.jpg