U dvorcu Trakošćan izloženo 160 djela iz zbirke Stjepana Pohižeka

V.V. | 30.4.2017. u 08:53h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak, 27. travnja, u Galeriji Muzejska ustanove Dvor Trakošćan otvorena je izložba naslovljena Izbor iz zbirke Pohižek. Izložen je veći broj djela iz privatne zbirke kolekcionara Stjepana Pohižeka iz Sesveta.

Stjepan Pohižek već desetak godina intenzivno skuplja slike i druži se s likovnim umjetnicima. Dosad je svoju kolekciju obogatio s više od 3.000 slika koje je kupio ili dobio na poklon od akademskih umjetnika, kao i umjetnika amatera. Iz fundusa skupljenih slika često priređuje izložbe u svrhu promoviranja hrvatskih umjetnika i umjetnosti uopće. Dosad je priredio više od pedeset izložbi u Hrvatskoj i zemljama Europske Unije.

izlozba2 trakoscan 270417

U Trakošćanu je izložio čak 160 djela različitih autora i u različitim tehnikama. Tako na katu Galerije možete razgledati aktove i djela s animalističkim motivima te slike starijih i novih umjetnika, dok se u prizemlju mogu vidjeti slike s pejzažnim i apstraktnim motivima te vedute.

Tiskan je i katalog izložbe za koji je predgovor napisao trakošćanski kustos prof. Ivan Mravlinčić.

Na svečanosti otvaranja brojnim se posjetiteljima obratio ravnatelj Muzejska ustanove Adam Pintarić, izložbu je predstavio prof. I. Mravlinčić a otvorio ju je načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović. Glazbeni dio programa izveo je zbor KUD-a Josipa Genca iz Bednje.

izlozba7 trakoscan 270417

Izložba se može razgledati do 27. svibnja, a svi posjetitelji Trakošćana – za koje se očekuje da će se u ponedjeljak, na Praznik rada, u velikom broju okupiti u biseru Hrvatskoga zagorja, pozvani su da je razgledaju. Ulaz je slobodan.

Označeno u