U Cestici predstavljena knjiga "Župe Križovljan i Natkrižovljan"

VV | 21.5.2022. u 12:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U Kulturnom centru u Cestici u četvrtak, 19. svibnja, predstavljena je fotomonografija pod nazivom "Župe Križovljan i Natkrižovljan" autora Ivana Košića i Franje Talana.

U uvodnom dijelu osvrt na knjigu dao je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, a zadovoljstvo izdavanjem knjige o rodnom kraju iskazao je u kratkom obraćanju i mr. Anđelko Ramuščak. Zbog nemogućnosti dolaska, osvrt na knjigu Damira Hrelje, ravnatelja Državnog arhiva u Varaždinu, a koji je pod naslovom „Kulturna baština i živa crkva“ otisnut na stranici 333., pročitala je voditeljica programa Marija Majhen.

Profesorica Karmen Levanić, arhivistica u Državnom arhivu u Varaždinu, osvrnula se na arhivsko gradivo vlasnika dvorca Križovljangrad, a koje je zahvaljujući Franjici Varady, rukovodstvo varaždinskog arhiva otkupilo 1960. godine. Spomenula je da se u spomenutom gradivu, dugom 18 metara nalazi građa nastala od početka 14. do sredine 20. stoljeća.

Istaknula je da se tu nalaze dokumenti nastali djelovanje triju glavnih obitelji koje su bile vlasnici dvorca od 1729. do kraja 2. svjetskog rata, a to su Bakić, Paszthory i Varady. U tim arhivskim dokumentima pronađeno je gradivo mnogih drugih obitelji – Kaštelanović, najstarije gradivo koje datira od 14. st., Vragović, prvi vlasnici dvorca, Gotal, Marić, Lepoša, riječkih obitelji Troyer i Lavoratory i mnoge druge. 

David Ivić, grafički urednik knjige, napomenuo je da se sama knjiga sastoji od više cjelina. Prvi povijesni dio priredio je vlč. Ivan Košić, a poglavlja o Životu župa i osvrt na kulturno povijesnu baštinu općine Cestica i njenu obnovu dao je Franjo Talan. Uz njega na prijepisu tekstova radile su Lara Borak, Marija Majhen i Ena Mihin, a lekturu i korekturu obavila je Katica Obadić. Knjiga je izašla u nakladi tvrtke Prekorje iz Križovljana, a na 342 stranice knjige, B-5 formata, objavljeno je i preko tristo kolor fotografija.

U završnom dijelu predstavljanja vlč. Ivan Košić govorio je o nastanku župe Križovljan, a Franjo Talan zahvalio je svima koji su doprinijeli njenom izdavanju, te napomenuo da će se knjiga moći kupiti na kiosku Milec u Cestici.

Program predstavljanja fotomonografije „Župe Križovljan i Natkrižovljan“, između govornog dijela programa, upotpunio je Zbor Stellarium, a voditeljice zbora, profesorice Gordana Kos Kolar i Lucija Vočanec Kolar, za nastup su pripremile slijedeće skladbe: Na babilonskim obalama, Benedictus Karla Jenkinsa, Zbor Hrvatica Vatroslava Lisinskoga, te na kraju Neka cijeli ovaj svijet sad sja u suncu.

Čestitku autorima na izdanoj knjizi uputio je načelnik Mirko Korotaj, a u ime župana Anđelka Stričaka čestitke autorima i pozdrav sudionicima predstavljanja uputio je njegov izaslanik županijski pročelnik za gospodarstvo Darko Majhen.