U Centru za mlade u ponedjeljak se otvara skupna izložba programa "Podrum ponedjeljkom" Foto: VANIMA

U Centru za mlade u ponedjeljak se otvara skupna izložba programa "Podrum ponedjeljkom"

Varaždinske vijesti | 1.8.2021. u 19:50h | Objavljeno u Društvo

U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nepune dvije godine, varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA je organizirajući program "Podrum ponedjeljkom" u podrumu Centra za mlade Varaždin P4 priredio dvadesetak izložbi mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih umjetnika, kao i nekoliko već etabliranih autora, pretvorivši tako preuređeni podrum Centra P4 u Preradovićevoj ulici u zanimljivu galeriju i respektabilan izlagački prostor.

Zanimanje publike i kritike za izložbe postavljene u sklopu programa, osim na kvalitetu izlagača, ukazuje i na činjenicu da su izlagački prostori ove vrste svakako dobrodošli gradu koji se voli pohvaliti i tradicijom, ali i recentnom likovnom scenom.

Otvorenje jedne u nizu izložbi što će biti postavljene u sklopu programa "Podrum ponedjeljkom", bit će u ponedjeljak 2. kolovoza u 19 sati. Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi radova mladih autora koji su se Varaždincima predstavili tijekom 2020. godine.

VANIMA je, naime, krajem 2019. godine raspisala javni natječaj „Podrum ponedjeljkom“ za mlade autore i autorske timove s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije koji se bave slikarstvom, crtanjem, ilustracijama, dizajnom, fotografijom, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom dvodimenzionalnog vizualnog izražavanja, a selektori mr.sc. Ivan Mesek, prof. likovne kulture i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Elizabeta Igrec, akademska slikarica, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin, Ivan Mladenović, magistar kiparstva i edukacije umjetnosti te Hrvoje Selec, organizator iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA odabrali su 14 najboljih prijava.

Prošle godine u okviru natječaja je priređeno sedam izložbi, a upravo na predstojećoj izložbi publika će ponovno moći vidjeti dio radova sa svakog od ovih predstavljanja. Podsjetimo, izlagali su Hana Mrak koja se predstavila ciklusom fotografija pod imenom "Slojevitost linija i sjena", Marina Daljavec koja je pripremila kolekciju tekstura i dekoracija pod nazivom "Little black and white magic", a autorski je tim LIGO koji čine Morana Bunić, Karla Skok i Katarina Zidar na izložbi pod nazivom "Studentski bubregi" izložio svoje ilustracije. Uz autorski tim LIGO javnosti se predstavila i varaždinska udruga Kuća kreativnih inovacija.

Predstavila se i Žarka Krpan ciklusom radova u tehnici mixed media pod nazivom „Print my memory_Cycle One“, a ciklus slika pod nazivom „Misli“ izložio je Kristijan Gradečki. Samostalnu izložbu fotografija pod nazivom „Obrasci“ imala je i Ana Sever, a među mladim umjetnicima čiji su radovi predstavljeni 2020. godine bio je i Dominik Sever koji je izlagao svoje fotografije pod nazivom „Putevima čovjeka“.

Izložba što će biti otvorena u ponedjeljak, 2. kolovoza s početkom u 19 sati, a bit će to prilika za prisjećanje na radove koje su ovi mladi umjetnici u okviru "Podruma ponedjeljkom" izlagali 2020. godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci