U centru Ivanca uređeni temelji gotičke crkvice sv. Ivana Krstitelja Foto: S. Jagić / Grad Ivanec

U centru Ivanca uređeni temelji gotičke crkvice sv. Ivana Krstitelja

Varaždinske vijesti | 8.5.2019. u 14:11h | Objavljeno u Društvo

Na arheološkom lokalitetu Stari grad Ivanec završili su radovi na sanaciji i konzervaciji temelja gotičke crkvice sv. Ivana Krstitelja koju su, po svoj prilici, izgradili ivanovci.

Riječ je o temeljima koji su otkriveni prilikom arheoloških istraživanja u dvorištu nekadašnjeg kaštela, a koji predstavljaju reprezentativan povijesni nalaz. Temelji crkve u potpunosti su istraženi još 2008. godine, a zbog izloženosti vremenskim prilikama i okolnoj vegetaciji, otkriveni zidovi počeli su se urušavati pa je njihova sanacija bila nužna.

Izvedbu radova Grad Ivanec povjerio je tvrtki Graditelj iz Gornje Poljane, koja posjeduje licencu Ministarstva kulture za rad na kulturnim dobrima. Njeni djelatnici izveli su potrebne sanacijske i konzervacijske radove, od propadanja zaštitili temelje srednjovjekovne crkve te pružili uvid u njen tlocrt, koji otkriva da je nekadašnje zdanje bilo jednobrodna građevina ojačana kontraforama (vanjskim potpornjima koji nose težinu svoda) smještenim na istočnim uglovima četvrtastog svetišta i s kasnije dograđenom sakristijom.

Uređen lokalitet u međuvremenu je počeo pokazivati svoju edukativnu vrijednost, osobito u radu s djecom i mladima.

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 241.950 kuna. Ministarstvo kulture je za provedbu ovog projekta izdvojilo 100.000 kuna, a ostatak je osigurao Grad Ivanec. Obavljeni radovi ujedno predstavljaju prva fazu uređenja budućeg arheološkog parka Stari grad Ivanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci