U bolnici u Novom Marofu obilježili Međunarodni dan starijih osoba

V.V. | 3.10.2017. u 18:24h | Objavljeno u Društvo

Svake godine 1. listopada u Općoj bolnici Varaždin – Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof obilježava se Međunarodni dan starijih osoba. Osoblje bolnice te članovi i volonteri udruge za palijativnu pomoć “Srce” Novi Marof bili su domaćini druženja s pacijentima bolnice, djecom iz Dječjeg vrtića Novi Marof, fra Vitomirom iz župe sv. Antuna Padovanskog Novi Marof, gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ostalima okupljenima.

Predsjednica Udruge za palijativnu pomoć “Srce” gđa Miljenka Šimec zajedno sa članovima udruge i volonterima, pobrinula se i oko uređenja kutka za djecu gdje mogu boraviti najmlađi prilikom posjete bolesnim članovima obitelji i bližnjima.
- Budući da u bolnicu dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, često u pratnji mlađih članova obitelji, odlučili smo bolnički perivoj i ostatke drvenog materijala iz parka iskoristiti za uređenje kutka za djecu. Tako obitelji mogu izvesti bolesnike u park, a unuci i praunuci trčkarati oko njih. To je zaista idiličan prizor - izjavila je gđa Šimec.

Takvom jednom okupljanju domaćini su svjedočili prilikom proslave 85. rođendana prabake Anke koja je tada po prvi puta vidjela praunuku – malu Maju, staru 20-tak dana.

Koliko se brige i pažnje posvećuje unutarnjem i vanjskom uređenju bolnice, govori u prilog i druga nagrada u kategoriji najljepše uređenog okoliša koju je Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof dodijelilo Vijeće Mjesnog odbora Novi Marof.

Svake se godine Međunarodni dan starijih osoba obilježi i u prisustvu mališana iz Dječjeg vrtića Novi Marof. Bitno je da svi kroz različite aktivnosti i događanja doprinose međusobnom uvažavanju i poštivanju te izgradnji zajedništva onih najmlađih i najstarijih.
- Nužno je odašiljati poruke zajedništva i međugeneracijske solidarnosti. Odgajajmo generacije koje će brinuti o nama - poručuje gđa Miljenka Šimec.

20170701 111926

Osim Međunarodnog dana starijih osoba, uskoro se u bolnici u Novom Marofu obilježava još jedan važan datum – 12. listopada - Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Valja istaknuti da je Udruga kao i ustanova – Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof 12. lipnja 2015., od strane Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja, primila priznanje kao primjer dobre prakse palijativne skrbi u Hrvatskoj. Udruga je prema ocjeni suradnika CEPAMET-a odlični primjer razvoja palijativne medicine i palijativne skrbi.

Listopad će u bolnici u Novom Marofu ispratiti s 1. simpozijem o palijativnoj skrbi i Danom otvorenih vrata palijativnog odjela, što domaćine posebno raduje jer će biti u prilici razmijeniti iskustva, prakse i znanja – komentirala je dr. Tatjana Jurkin Vnučec, voditeljica Odjela palijative.

Podsjetimo, RH je pri vrhu europskih država s najstarijim stanovništvom, stoga osim svijesti o „našoj starosti“ treba razvijati i osigurati službe na državnom nivou koje će moći zbrinuti stariju populaciju i osigurati joj potrebnu skrb i dostojanstvenu starost. Upravo je to jedan od osnovnih razloga osnivanja marofske udruge za palijativnu pomoć “Srce”, koja je kao primjer dobre prakse prepoznata diljem zemlje.

Briga o starijima u današnjem društvu nije samo obaveza obitelji, već i šire zajednice, čija je zadaća osigurati starijim osobama sve mogućnosti za zdravo aktivno starenje i participaciju u društvu.