U Atriju Staroga grada u spomen na Gustava Krkleca tradicionalna "Srebrna cesta"

Julijana Marčec | 2.7.2023. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

Održan glazbeno - poetski recital

Varaždinsko književno društvo upriličilo je u atriju Staroga grada tradicionalnu književnu večer posvećenu Gustavu Krklecu.

Krklec je jedan od najvažnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća, pa iako je 1899. godine rođen u mjestu Udbinja kraj Karlovca, djetinjstvo je proveo u Maruševcu, što je ostavilo trajni trag u njegovom poetskom opusu.

I ova, 23. Srebrna cesta, počela je stihovima upravo te pjesme, a interpretirala ju je članica Varaždinskog književnog društva Slađana Benkus Medved.

O Krklecu i njegovu stvaralaštvu govorio je predsjednik Varaždinskog književnog društva Tugomir Orak.

- Recital je 2000. godine pokrenuo pjesnik Tomislav Ribić, tadašnji predsjednik Varaždinskog književnog društva i od tada se održava ovaj glazbeno-poetski recital. U početku smo odabrali tri autora koja smo predstavljali, no već godinama autori čitaju svoje ali i Krklecove humoristične pjesme, aforizme, epigrame i basne - rekao je Tugomir Orak i dodao kako je na ovogodišnjem recitalu nastupilo sedamnaest autora.

Na 23. Srebrnoj cesti nastupili su Draženka Bakšaj, Slađana Benkus-Medved, Zlata Bogović, Darko Foder, Terezija Flegar, Ivan Grahovec, Snežana Liber, Ružica Marušić-Vasilić, Tugomir Orak, Barica Pahić Grobenski, Mirjana Pospiš, Darinka Ptiček, Tomislav Ribić, Nada Starčević Lopac, Biserka Težački Kekić i Davorin Žitnik.

Osim u šaljivim minijaturama posjetitelji su mogli uživati i u glazbenim minutama za koje je ovoga puta bila zadužena varaždinska kantautorica Mirjana Pospiš.

I ovogodišnji recital održan je u sklopu manifestacije "Ljeto u Varaždinu" u organizaciji Varaždinskog književnog društva.