TZ grada Ivanca: Cikloturizmom do dodatnog uzleta u turizmu! Foto: Ilustracija/TZ grada Ivanca

TZ grada Ivanca: Cikloturizmom do dodatnog uzleta u turizmu!

VV | 24.8.2022. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

TZ grada Ivanca dobila je od Hrvatske turističke zajednica (HTZ) bespovratnih 43.200 kuna za izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije za izradu prvu fazu cikloturističke trase Ivanec pod nazivom “Upoznaj svoj put i nemreš fuljati”. Naime, ivanečka turistička zajednica javila se na natječaj HTZ za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu za ovu godinu. Ukupna vrijednost izrade projektno–tehničke dokumentacije za prvu fazu cikloturističke trase iznosi 182.000 s PDV-om.

Realizacija projekta prve faze realizirat će se shodno raspoloživim sredstvima, a u sklopu prve faze projekta “detektirat” će se točke od interesa te odabrati lokalitezi od interesa za ovaj projekt. - Planiramo izraditi idejni projekt cijele cikloturističke trase Ivanca te rješenja za integralne segmente cikloturističke trase, a morat ćemo izraditi i prometno-tehnički elaborat u svrhu trasiranja i označavanja ciklo rute Ivanca. Također, sudjelovat ćemo u organizaciji međunarodne biciklijade prema idejnom rješenju te promovirati ciklo sadržaje, a predviđena je i izrada Landing page-a za cikloturizam Ivanca, interaktivne karte za internet stranicu te promocija kroz medije - najavio je voditelj Turističke zajednice grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš.

- Kroz provedbu odobrenih projekata nastavlja se dosadašnja uspješna suradnja ivanečke Turističke zajednice s Hrvatskom turističkom zajednicom i TZ Varaždinske županije i Gradom Ivancom, a koji su i dosad prepoznali i podržali kvalitetne projekte Turističke zajednice grada Ivanca. Riječ je o projektu koji će dati dodatni uzlet daljnjem razvoju turizma na području grada Ivanca, a koji uz intenzivno brendiranje Ivanca kao Planinarskog grada, stvara i razvija dodatne turističke sadržaje i kapacitete te čine Ivanec popularnom turističkom destinacijom s cjelogodišnjim sadržajima i definiranim turističkim proizvodima - rekao je Boris Jagetić Daraboš, voditelj TZ grada Ivanca. Riječ je o izuzetno zahtjevnom projektu koji obuhvaća nekoliko fazarealizacije. Provedba projekata je u pripremi, pa se realizacija prve faze očekuje već na jesen, a veliku pomoć kod pripreme i prijave projekata Turističkoj zajednici grada Ivanca osigurana je od strane Poslovne zone Ivanec, odnosno Odjela za EU fondove Projektnog ureda.

DSC00404.jpg

Boris Jagetić Daraboš

Jer, prema europskim pokazateljima upravo će bicikliranje, odnosno bicikl kao glavno prijevozno sredstvo u narednih 10 godina biti sve atraktivnijii, a prema povijesnim spoznajama, Ivanec ima dugogodišnju biciklističku tradiciju još od 1920 godine.

- TZ grada Ivanca unatrag nekoliko godina priprema idejne verzije trasa predviđenih za razvoj cikloturizma. Primarni dio se odnosi na povezivanje određenih mjesta, naselja i
sadržaja na ivanečkom području, a u tom pravcu izrađeno je nekoliko modela s podlogama, kao i budučih trasa.

Isto će biti dostupno kao samostalni segment ponude, ali i integralni dio povezivanja s županijskim modelom razvoja cikloturizma - otkrio je Jagetić Daraboš.

4.jpg

Dodatne prilike Također, jedan od primarnih interesa je mogućnost proširenja projekta na druge turističke sadržaje poput: razvoj ruralnog turizma, smještaja u domaćinstvu te klijetima kao i oplemenjivanje vinogradarskog potencijala.

Dužina cijele cikloturističke trase iznosi oko 80 kilometara, a cjelokupnim projektom obuhvatit će se područja Radovana, Margečana, Cerja, Gačica, Stažnjevca, Salinovca, Željeznice, Salinovečkih brega, Punikva, Ivanečkih jezera, Prigorca, Ivanca, Ivančice, Kozjak-Risje, Žganog vina, Vuglovca, Kraševca, Bedenca, Horvatskog, Jerovca te spajanje na rutu “Od dvorca do dvorca”.

- Izradom sadržajne cikloturističke trase dolaze do izražaja svi važni sadržaji i potencijali od povijesnih znamenitosti, prirode, izvorišta, OPG-ova, ugostiteljstva radicijske proizvodnje i vinogradarstva. Tome u prilog ide postav smeđe signalizacije i zadovoljavanje nekih tehničkih preduvjeta za obilježavanje same biciklističke trase, što je djelomično već realizirano prema određenim fazama kroz protekle godine na širem području grada Ivanca. Velikim dijelom iste posebnosti su prezentirane na mnogobrojnim postavljenim dvojezičnim info pločama.

Ulogu u svemu tome ima i prva ivanečka šetnica “Ivanečki mlinarski put” koja prolazi kroz centar Ivanca “Turističkom cestom” i spaja se na projekt “Ivančice”, čime je obuhvaćeno samo podnožje i vrh gore Ivančice. Bogat biljni i životinjski svijet dostupan je na brojnim uređenim i označenim putovima koji se isprepliću s izvorištima, uz prisutnost i ostalih jedinstvenih mikro lokacijskim posebnostima koja čine ovo područje jedinstvenim - istaknuo je Jagetić Daraboš.

24768.jpg