Turizmu doprinose i "Vinogradi s pogledom", ali najviše noćenja je ipak u hotelima

vv | 16.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Krapinsko – zagorska županija je prošle godine ostvarila 150.663 dolaska i 304.573 noćenja turista, što je u usporedbi s godinom prije pandemije koronavirusa 26.229 dolazaka i 68.864 noćenja manje, no župan Željko Kolar naglašava da se s time mora biti zadovoljan jer predstavlja 85% dolazaka i 82% noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je sjajan rezultat, budući da je to daleko iznad prosjeka Hrvatske.

- S obzirom na to da je u okolnim zemljama bila puno lošija epidemiološka situacija i s obzirom na procedure izlaska iz pojedinih zemalja te mjere koje su njihove zemlje donosile, bilo je vidljivo da ćemo imati manje stranih posjetitelja pa smo sve svoje kampanju usmjerili na domaće tržište i to je donijelo rezultat, a to je da smo u 2021. godini zapravo imali više domaćih gostiju nego što smo imali rekordne 2019. godine“ – veli župan Kolar, koji je zahvalio svima koji su doprinijeli svojim radom ovom uspjehu.

Više od 75% noćenja, kako ukazuje voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Škrinjar, ostvareno u hotelima. Najbolji rezultat postigle su Terme Tuhelj sa 120.970 noćenja, dok iza njih slijede Hotel “Matija Gubec“ i Terme Jezerčica.

- Iako je prije pandemije Zagorje imalo podjednako domaćih i stranih turista, prošle godine su ipak prevladali domaći turisti. Najviše stranaca bilo je iz Slovenije, Poljske i Njemačke, dok su izostali turisti iz Italije, ali je broj turista iz Danske, Nizozemske i Belgije porastao. Od domaćih turista predvode oni iz Grada Zagreba, a zatim slijede gosti iz Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije, veli Škrinjar te napominje da su u usporedbi s 2019. godinom u 2021. godini imali više gostiju iz Osječko-baranjske, Zagrebačke, Međimurske, Varaždinske i Vukovarsko-srijemske županije“.

Vodeni parkovi na području KZŽ u 2021. godini su imali 630.987 posjetitelja što je 81% ostvarenih posjeta vodenim parkovima u 2019. godini. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u 2021. godini je posjetilo 561.700 hodočasnika, što je 58% ostvarenih posjeta u 2019. godini. Muzeji Hrvatskog zagorja te Muzej Oldtimera Presečki i Muzej Radboa u 2021. godini ostvarili su 175.053 posjeta, što je 73,4% ostvarenih posjeta u 2019. godini.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol veli da je broj posjetitelja Muzeja u odnosu na 2020. godinu porastao za 86%, no da su još uvijek u znatnom zaostatku za rekordnom 2019.

- Od 170.000 posjeta koje smo ostvarili prošle godine, gotovo 60.000 su privukli naši programi koji su organizirani u pet muzeja – napominje ravnatelj Sabol, naglašavajući da nije otkazan niti jedan program, niti jedno događanje sukladno planu,

Na području Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini planira se ponovno održavanje FIA World Rally Championship-a, planirana se i nova manifestacija koja će se održati u suradnji s svjetski poznatim bendovima i izvođačima kod Spomenika Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici, kao i nastavak projekta "Vinogradi s pogledom". S ciljem povećanja konkurentnosti i razine unapređenja ponude obiteljskog smještaja na području KZŽ, planirana je izrada sustava standarda i mjerila "True Zagorje Home" kojima se želi stvoriti nova osnova za povezivanje nositelja obiteljskog smještaja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci