Tri varaždinske škole među najboljima na Statističkom natjecanju Foto: Pixabay / ilustracija

Tri varaždinske škole među najboljima na Statističkom natjecanju

Varaždinske vijesti | 4.4.2023. u 12:30h | Objavljeno u Društvo

Da interes za Statističko natjecanje iz godine u godinu raste, to već znaju i ptice na grani. No, hrvatski srednjoškolci isto tako iz godine u godinu oduševljavaju svojim znanjem i trudom na natjecanju koje organizira Državni zavod za statistiku.

Sve ekipe pokazale su svoje matematičko znanje i razumijevanje statističkih podataka, međutim, najbolje od njih ipak su odnijele pobjedu. U konkurenciji učenika 3. i 4. razreda, koji čine kategoriju A, pobjedu je odnijela ekipa "Doktori" iz Elektrostrojarske škole Varaždin. Srebro je otišlo također u Varaždin, ali u ruke članova ekipe "Gavran" iz Prve gimnazije Varaždin, dok je bronca kao i prošle godine otišla u Rijeku, točnije u Ekonomsku školu Mije Mirkovića Rijeka, ali ovaj puta ekipi "Stat3TimRi".

Najbolja ekipa u kategoriji B, u kojoj se natječu učenici 1. i 2. razreda, jest ekipa FJ iz Srednje škole Novska. Srebro su osvojili učenici ekipe "Ministrice" iz Ekonomske škole Velika Gorica, a broncu ekipa "Limete" iz Medicinske škole Varaždin.

Kao i prethodne tri godine, javnost je ponovno imala priliku odabrati prezentacije iz obje kategorije koje su joj se najviše svidjele. U pet dana glasovanja prikupljeno je više od 13 tisuća glasova - ekipa "Kabacco" iz zagrebačke XV. gimnazije osvojila je nagradu javnosti u kategoriji A, a uz zlato u kategoriji B nagradu javnosti osvojila je ekipa FJ iz Novske.

Prve dvije ekipe u svakoj kategoriji moći će odmjeriti snage s europskim vršnjacima u europskoj fazi natjecanja, a sudjelovanje ekipa prijavit će Državni zavod za statistiku.