Trenutne zalihe krvi u OB Varaždin su premale, odazovite se akcijama darivanja

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.11.2020. u 09:13h | Objavljeno u Društvo

- Situacija sa dozama krvi koje su potrebne za neometan rad zdravstvenih ustanova u našoj županiji trenutačno je vrlo loša. Broj dobrovoljnih darivatelja krvi se uvelike smanjio u zadnjih nekoliko mjeseci što znači da su trenutne zalihe krvi premale kako bi se podmirile sve potrebe zdravstvenih ustanova! Ovo može biti vrlo opasna situacija za sve nas, stoga vas još jednom molimo i potičemo da se uključite na svaku akciju darivanja kojoj možete prisustvovati - apeliraju iz GDCK Ivanec.

Grupe krvi koje nedostaju u povećim količinama su sljedeće: A+, A-, 0-, B- te AB- koje nedostaje najviše.

Screenshot_2020-11-27_Opća_bolnica_Varaždin.jpg

- U GDCK Ivanec možete položiti povjerenje da ćemo se pobrinuti da se akcije odvijaju po najvišem higijenskom standardu, uz svu potrebnu zaštitnu opremu i dezinfekciju, prozračivanje prostora i održavanje potrebnog razmaka.  Bitno je da u ovoj situaciji svi ostanemo prisebni i damo sve od sebe kao pojedinci da pomognemo našoj zajednici.  Ukoliko poznajete neku zdravu osobu koja ispunjava uvjete da postane darivatelj, povedite ju sa sobom na sljedeće darivanje, ukoliko ste sami dobrovoljni darivatelj, nemojte se ustručavati. Možda će baš Vaša doza krvi nekome spasiti život! GDCK Ivanec pripremilo je prigodan poklon kao mali znak zahvalnosti za svaku osobu koja sa sobom na akciju darivanja dovede novog darivatelja, člana obitelji, prijatelja ili poznanika koji to želi postati - kažu iz GDCK Ivanec.

Podsjetimo, u utorak, 1. prosinca održat će se nova akcija darivanja krvi u Lepoglavi. Akcija će se održati u Restoranu Ivančica, za zaposlenike KZ Lepoglava (no svi drugi zainteresirani su dobrodošli) s trajanjem od 09:00 do 12:00 sati.

Inače, uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu kojoj su pristupila 43 darivatelja, od kojih su dvoje odbijeni, a uspješno je provedena 41 punktacija.

Tri su darivatelja ove godine ostvarili pravo na priznanje te im je isto uručeno na akciji, oni su Nada Danko sa priznanjem za 35 puta darovanu krv, Dražen Danko i Ivan Kramar sa priznanjem za 50 puta darovanu krv.

- Poseban naglasak kod provođenja ove akcije bio je na održavanju propisanog higijenskog standarda i epidemioloških mjera kako bi se osigurala sigurnost za sve prisutne. GDCK Ivanec vrlo je zahvalno svim darivateljima koji su pristupili akciji. Svojom su predanošću i nesebičnim činom uvelike pomogli i služe kao pravi primjer svima nama - kažu iz GDCK Ivanec.

Označeno u