Treću godinu zaredom Varaždin domaćin Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" Foto: HFS

Treću godinu zaredom Varaždin domaćin Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Varaždinske vijesti | 18.8.2020. u 20:39h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Treću godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" - od 18. do 28. kolovoza. Školu su predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, predsjednica Savjeta Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” Jelena Modrić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić i tajnik udruge Vanima Hrvoje Selec.

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica izjavila je:

Varaždin je već treću godinu zaredom domaćin škole medijske kulture. Ona nosi ime našeg prvog čovjeka koji se bavio filmom, dr. Ante Peterlić. Velika je čast što već treću godinu zaredom imamo grad pun filmaša. Mislim da će ove godine doći malo više do izražaja zbog korone, ali također smatram da će biti jednako uspješna kao i prijašnjih godina. Živimo u doba kada je sve puno vizualnih sadržaja razne kvalitete. Mislim da je važno djecu od malena učiti kritički promišljati o onome što smo vidjeli. To se naravno onda nekako prenosi na sve ostale stvari i izričaje: vijesti, popularan „fake news“, ali i na komunikaciju na društvenim mrežama te općenito internetu - rekla je Malenica.

skola_medijske_kulture_varazdin_2020_3.jpg

- Nismo do zadnjega trenutka mogli znati što će biti s cijelom epidemiološkom situacijom, ali moram priznati da sam jako sretna što smo uopće došli u Varaždin te što se u cijeloj ovoj situaciji s epidemijom korone sama Škola može održati. Broj polaznika ove godine čak je i narastao, tako da će više od 100 sudionika proći kroz radionice i seminarske programe. Varaždinci su stvarno prepoznali važnost Škole medijske kulture, ali isto tako i sve beneficije koje ona donosi; da smo u vašem gradu, da mogu istovremeno pratiti program i involvirati se jer je to nešto što im koristi i u budućnosti te samom oblikovanju nastave. Pri pohađanju škole možete sudjelovati u jednoj radionici ili seminarskom programu, tako da imamo mnoštvo pojedinaca koji se vraćaju iznova iz godine u godinu kako bi prošli kroz druge radionice i tako proširili i usavršili svoje znanje iz drugih polja poput reportaže, snimanja filma i sl. - dodala je voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić.

Predsjednica Savjeta Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” Jelena Modrić pojasnila je program Škole.

- Ove godine imamo ukupno 13 programa, dakle 2 seminarska stupnja, a ostalo su radionice. Prvi i drugi seminarski stupanj: prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma isl. Drugi seminarski stupanj se nalazi u sustavu cijeloživotnog obrazovanja tako da svake godine imamo nove predavače i predavanja. Svi polaznici odabiru prije same škole koji smjer, tj. radionicu upisuju, a zadnjeg dana Škole svi predstavljaju svoje radove i što su napravili tijekom trajanja Škole - kazala je Modrić.

- Trebali smo imati projekcije na otvorenom, ali čini se da zbog vremena nažalost nećemo biti u mogućnosti to ostvariti. Ali imamo i suradnju s Pučkim učilištem Varaždina, tj. kinom Gaj. Interes u Varaždinu raste zadnjih godina i to je odlična stvar - rekao je Selec.

U deset intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova I jutarnje skupne rasprave o filmu te upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

skola_medijske_kulture_varazdin_2020_4.jpg

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Uz uobičajena filmsko-teorijska predavanja, održat će se i predavanja o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma i pomalo neizbježno - o strahu od virusa na filmu i TV serijama. U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija.

Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

skola_medijske_kulture_varazdin_2020_1.jpg

Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje. U proteklih dvadeset i jednu godinu lista sudionika se povećala preko dvije tisuće, od kojih se dio kontinuirano vraća. Ta brojka pokazuje kako je najveći broj voditelja filmskih i video družina u osnovnim i srednjim školama te đačkim domovima temeljne spoznaje o filmskom i video stvaralaštvu djece i mladeži stekao upravo na Školi medijske kulture. Također, program Škole medijske kulture prošli su i mnogi sveučilišni profesori što samo doprinosi jednom od ciljeva Škole tj. omogućuje cjeloživotno obrazovanje pojedinca iz područja medijske pismenosti.

Kao i svake godine, polaznicima će predavati hrvatski filmolozi i filmski profesionalci svih generacija. Ove godine Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te s partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj i Gradskim muzejom Varaždin.