Tko su ovogodišnji dobitnici priznanja "Boris Šprem"?

M.P./Varaždinske vijesti | 13.1.2016. u 08:09h | Objavljeno u Društvo

Udruga Sigurnost u prometu tradicionalno je dodijelila priznanja ''Boris Šprem'' za 2015. godinu institucijama, pravnim i fizičkim osobama za koje je Upravni odbor utvrdio da su tijekom godine pridonijeli poboljšanju stanja sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj.

Ovogodišnji su dobitnici priznanja Ministarstvo zdravlja, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka pivovara te pomoćnik ministra zdravlja doc.dr.sc. Miljenko Bura.

- Smatramo da su priznanja stigla u prave ruke. Iznimna nam je čast što se ona nazivaju po bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu, koji je bio predsjednik naše Udruge i pomagao nam u razvoju. Želja nam je da svaku godinu napravimo iskorak kada je sigurnost u prometu u pitanju, naša je dužnost da upozoravamo i pomažemo kako bi se smanjila stradavanja - rekli su iz Udruge sigurnost u prometu (SUP).

Nije bilo teško odlučiti kome će otići priznanja. Velik je korak napravljen uvođenjem Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Hrvatskoj. Ministarstvo zdravlja realizacijom ovog pilot projekta dodatno je pomoglo udaljenijim mjestima, posebno otočanima. Sve je rezultiralo efikasnijom hospitalizacijom ugroženih osoba u okviru "Zlatnog sata" u specijaliziranim helikopterima, a time i doprinosom smanjenju najtežih posljedica stradavanja u prometu.

Fakultet prometnih znanosti dobio je priznanje zbog višegodišnje znanstvene i stručno-tehničke suradnje i potpore aktivnostima Udruge Sigurnost u prometu na smanjenju opsega i posljedica stradavanja visokorizičnih skupina sudionika u cestovnom prometu. Priznanje se odnosi i na doprinos uspješnoj realizaciji projekta "Europska noć bez nesreća", a time i ostvarivanju ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine.

Posebno veliku društvenu ulogu igraju sami proizvođači alkoholnih pića. Svoju važnost u tome da njihovi korisnici budu umjereni u konzumiranju prepoznala je Zagrebačka pivovara. Ona je provela projekt ''RAZMISLI - kad piješ, ne vozi" u okviru koncepta društveno odgovornog ponašanja kompanije, te potpore aktivnostima Udruge SUP u realizaciji projekta "Europska noć bez nesreća".

Doc.dr.sc. Miljenko Bura priznanje je dobio za osobni angažman i djelovanje na uspostavi HHMS-a u Hrvatskoj te koordinaciju aktivnosti na uspješnoj realizaciji pilot projekta stavljanjem u funkciju helikopterske baze na otoku Krku i Braču. Pravovremena hospitalizacija u okviru "Zlatnog sata" od iznimne je važnosti, a specijalizirani su helikopteri ubrzali cijeli proces od poziva, do dolaska i prijevoza pacijenata.

- Zahvaljujem se Udruzi Sigurnost u prometu koja je prepoznala naš trud. U ovoj bi godini trebali nastaviti s još boljom uspostavom helikopterske hitne pomoći tako što bi dobili tri nove helikopterske baze. Potrebu za navedenim najbolje opravdavaju ostvareni rezultati u okviru pilot projekta - rekao je doc.dr.sc. Miljenko Bura.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci