Tko su dobitnici Oskara znanja, najprestižnijeg priznanja u području obrazovanja iz naše županije? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Tko su dobitnici Oskara znanja, najprestižnijeg priznanja u području obrazovanja iz naše županije?

IHR/Varaždinske vijesti | 15.6.2023. u 19:14h | Objavljeno u Društvo

U Zagrebu je jučer održana dodjela Oskara znanja, najvećeg i najprestižnijeg priznanja učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, koja se ove godine dodjeljuje 19. puta. Oskare znanja osvojili su i učenici iz Varaždinske županije.

Tako su kipići Oskara znanja završili u rukama pobjednika državnih natjecanja, pa su tako Oskara dobili Matej Kovačević iz OŠ Tužno (mentorica Gordana Sokol) u informatici, Gabrijela Križanić iz V. OŠ Varaždin (mentorica Ivana Ivković) u geografiji, a čak četvero učenika dobilo je Oskare znanja zbog osvojenih prvih mjesta na natjecanju "Sigurno u prometu". To su Martin Galić, Ivano Bruža Habek, Helena Evačić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec (mentorica Anđelka Barlek) te Sara Spevan (mentor Branimir Štimec) iz OŠ Vinica. Zara Manojlović iz VI. OŠ Varaždin (mentor Dario Maltarski) dobila je Oskar znanja iz astronimije, a Noa Lipuš iz Prve gimnazije Varaždin i Marko Levanić iz Elektrostrojarske škola Varaždin (mentor Tomislav Horvat) za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz fizike. Oskar znanja dobili su i članovi Pjevačkog zbora starije uzrasta OŠ "Uršuline Zvjezdice"Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Varaždin (mentor Višeslav Jaklin), koji su osvojili prvo mjesto na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži.

Oskari znanja uručeni su i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Najprestižniju nagradu u obrazovanju primilo je čak četvero učenika Prve gimnazije Varaždin: Lana Krog (mentorica Tajana Begović) koja je sudjelovala na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih, Mila Maretić koja je sudjelovala na 26. Juniorskoj balkanskojmatematičkoj olimpijadi i Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (mentorica Tajana Begović), Emanuel Tukač koji je sudjelovao na 16. Srednjoeurpskoj matematičkoj olimpijadi (mentorica Tajana Begović) te Barbara Kelava koja je sudjelovala na 11. Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (mentorica Tajana Begović). Oskare znanja osvojili su i učenici Juraj Kolarić iz Elektrostrojarske škole Varaždin i Franko Prikratki iz II. OŠ Varaždin za uspjeh na RoboCup Junioru u Bangkoku (mentori Ivica i Ivan Kolarić).

Dodajmo na kraju da su ovogodišnje kipiće Oskara znanja kreirali polaznici iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a izradili su ih učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Označeno u