Tjedan borbe protiv tuberkuloze: Crveni Križ bolnici u Klenovniku donirao posteljno rublje

VV | 21.9.2017. u 08:26h | Objavljeno u Društvo

Svake godine zajedničkim aktivnostima Društva Crvenog križa Varaždinske županije i djelatnika Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, obilježava se „Tjedan borbe protiv tuberkuloze”, od 14. do 21. rujna. Aktivnosti su usmjerene na ukazivanje važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Od TBC-a godišnje u svijetu oboli između osam i deset milijuna ljudi, a umire čak dva milijuna. Bolest je najraširenija u središnjoj Africi i jugoistočnoj Aziji, gdje incidencija iznosi 100-250 oboljelih na 100.000 stanovnika, a ponegdje i 350 oboljelih.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, incidencija TBC-a u Hrvatskoj je u padu, i u 2016. godini prijavljeno je 450 novooboljelih, što rezultira incidencijom 10-11 oboljelih na 100.000 stanovnika. Veća učestalost prati se u županijama sjeverne, kontinentalne Hrvatske, a manja u južnim, priobalnim područjima. Jedna četvrtina oboljelih starija je od 70 godina, od čega 30 % boluje od neke pridružene nezarazne bolesti, poput dijabetesa, kronične opstruktivne plućne bolesti ili maligne bolesti - kazala je Mirjana Geci, dipl. med. tehničar.

Dodala je da unatoč sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, na tuberkulozu ipak treba stalno misliti, informirati građane o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, razviti svijest da se bolest može dogoditi svima nama, ukloniti stigmu s oboljelih od TBC-a i time umanjiti težinu bolesti s kojom se suočavaju oboljeli i članovi njihovih obitelji. U „Tjednu borbe protiv tuberkuloze” više se radi na dodatnoj edukaciji mladih.

- Tako će se ovaj tjedan u Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti organizirati predavanje učenicima o važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i liječenja oboljelih - najavila je Geci.

U sklopu „Tjedna” nastavljena je i dugogodišnja suradnja bolnice u Klenovniku i Crvenog križa Varaždinske županije. U ponedjeljak su predstavnici Crvenog križa posjetili Službu za plućne bolesti i TBC. Tom su prigodom predali vrijednu donaciju posteljnog rublja.

klenovnik 3