"TAILORING STEM SKILLS" Učenici i nastavnici Druge gimnazije Varaždin na mobilnosti u Turskoj Foto: Druga gimnazija Varaždin

"TAILORING STEM SKILLS" Učenici i nastavnici Druge gimnazije Varaždin na mobilnosti u Turskoj

VV | 18.5.2024. u 13:12h | Objavljeno u Društvo

U školi Istanbul Anadolu Lisesi u Istanbulu od 21. do 27. travnja ove godine održana je treća, ujedno i posljednja mobilnost učenika i nastavnika međunarodnog Erasmus+ projekta "Tailoring STEM skills" vrijednog 60.000 eura.

U projektu su sudjelovali učenici Druge gimnazije Varaždin Eva Barbir, Leona Banjec, Mija Milec, Luka Hrvaoić, Cris Benček, Hrvoje Pavičić te nastavnice Darija Navoj i Jelena Horvat. Uz učenike i nastavnike iz Hrvatske i domaćina Turske u mobilnosti su sudjelovali i učenici i nastavnici iz Danske. Cilj projekta je promocija znanosti, privlačenje mladih u znanost, posebno djevojaka.

 druga_gimnazija.jpg

- Uz upoznavanje turskog obrazovnog sustava, sudionici projekta sudjelovali su u radionicama izrade slika Ebru tehnikom i prisustvovali znanstvenom sajmu. U svrhu ostvarivanja navedenog cilja učenicima je organizirano i predavanje Dr. Gülsime Dilek Usluer, profesorice na odsjeku za biologiju i genetiku sa Istanbulskog tehničkog sveučilišta, İTÜ, koja se osvrnula na probleme žena u znanosti. I dok su učenici marljivo izvršavali zadatke, nastavnici su dogovorili posljednje korake implementacije projekta i utvrdili intelektualne rezultate. Konačni rezultati projekta bit će objavljeni najkasnije do kraja srpnja ove godine i tada će preko službene stranice projekta biti na raspolaganju svim nastavnicima na slobodno korištenje - ističu u Drugoj gimnaziji Varaždin.

Uz sav spomenuti rad i edukaciju bilo je vremena i za upoznavanje Istanbula, pa su tako sudionici u pratnji vodiča razgledali grad i posjetili najpoznatije povijesne i kulturne spomenike, među kojima su bili Plava džamija, Aja Sofija, Cisterne Bazilike te Topkapi Saraj palače te su uživali u vožnji Bosporom.

- Tjedan proveden u Istanbulu bio je za sve sudionike predivno i nezaboravno iskustvo. Osim novih znanja učenici su stekli prave prijatelje, što je bilo vidljivo prilikom odlaska kada je bilo teško reći zbogom - poručuju iz Druge gimnazije Varaždin.