Predsjednik HULL-a Dražen Vincek Foto: VV arhiva

Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu obilježen i u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 26.10.2020. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) u nedjelju 25. listopada organizirala je obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu (World Awareness MDS Day). Varaždinska podružnica HULL-a informirala je građane na štandu postavljenom na Franjevačkom trgu u Varaždinu, u vremenu od 10 do 12 sati, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

- Mijelodisplastični sindromi (MDS) su skupina bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica. To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku. "Mijelo" je grčka riječ, koja znači "srž", a "displastik" znači, u kontekstu MDS-a, "nenormalan izgled" - napominju iz HULL-a.

Predsjednik HULL-a Dražen Vincek pojasnio je da je riječ o rijetkoj bolesti koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali nažalost od nje mogu oboljeti i mlađe osobe. U Hrvatskoj od te bolesti boluje oko 230 ljudi. Uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima.

Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti. Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 posto vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju. 

Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu zbog pandemije koronavirusa (SARS-CoV-2) obilježen je on-line predavanjima i prezentacijama, namijenjenima oboljelima s tom dijagnozom, zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima, članovima obitelji i drugim pružateljima skrbi, kao i široj javnosti radi postizanja veće razine svjesnosti o hematoonkološkim bolestima. Dostupna su bila predavanja dr.sc. Inge Mandac, internist hematolog: "Iskustva u liječenju 5-azacitidinom u svakodnevnoj praksi" i "Infekcije kod bolesnika s mijelodisplastičnim sindromom (MDS-om)", psihologinje Ane Mrčić, oboljele i izliječene od mijelodisplastičnog sindroma (MDS): "Psihološki aspekti darivanja i primanja krvotvornih matičnih stanica", te priča oboljele Eme Celinić.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana MDS-a jest da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja.

- Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti ove vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima od ovih bolesti ništa ne predstavlja prepreku. Dokaz tomu naša je istaknuta atletičarka prof. Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri, za što je posebno zahvalna svojoj donorici. Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica - istaknuo je Vincek.

- Povećala sam svjesnost da treba živjeti ovaj život jer, kad sam čitala statistike o MDS-u, shvatila sam da je moj vijek trajanja skraćen pa se čovjek počne mijenjati i više uživati u životu - riječi su prof. Mrčić.